Pi-i-insamt... <:-I

Jag rapporterade nog in lite fel till ornitologerna igår...? Alla bofinkar var förmodligen inte bofinkar...När jag och maken tittade på fåglarna ute i trädgården idag, påpekade han att det fanns några "konstiga" finkar bland bofinkarna. Ja, det var rent av precis tvärt om - det fanns nån enstaka bofink bland alla de andra finkarna!

Vi tror det är bergfinkar...?

/AnnaKK, som skäms en aning!! 
 


Snart kommer det väl en isbjörn också...!?

För vad annat kan man egentligen förvänta sej, när det är mer än 14 grader kallt ute OCH snöar???Polarväder... Hu!! X-(~

Men 21 grader i köket är ju rätt okej - och eftersom vi eldar duktigt i kaminen, så har den temperaturen nu stigit till 22. Mmm! :-)

Vid två-tiden i natt var det -18, om intresseklubben antecknar... Då befann jag mej här:I bilen på en busshållplats, alltså, i det så kallade Marklunda-korset (som numera inte är ett vägkors utan en cirkulationsplats - eller som jag säger (fast det är visst fel!): En rondell...). Att stanna bilmotorn var inte att tänka på i iskylan, så där läckte jag nog ut en hel del koldioxid till atmosfären (fast då ska väl klimatet bli mildare, förresten!?) medans jag väntade på:En liten buss full med ungdomar - däribland sonen - som varit på dans!

/AnnaKK
PS! Ja, jag vet... Det syns inte att det är en buss - och jag trodde inte heller att det var det (för jag hade väntat mej en stor buss, nämligen) så jag tog detta foto för strålkastarljusens skull... Experimentera och experimentera ännu mer... :-) Tänk att jag aldrig kan sitta bara still och sysslolös i bilen numera, utan alltid måste plocka fram kameran och klicka på allt och inget när jag väntar på någon/något!? DS!Räkna-räkna-räkna...

Du milde vad man blir yr i huvet av att försöka registrera alla fåglar, som far omkring i luften som jag vet inte vad, kring matplatserna! X-O De är överallt och samtidigt, typ!!!

Men jag har faktiskt fått ihop en lista nu som jag ska skicka in till ornitiologerna. :-)

Gjorde som så att jag kikade ut genom fönstret ett antal gånger (ganska många!) under en timmes tid i morse (kl 8.40 - 9.40), och noterade vad jag såg. Det högsta antalet för varje art är det som gäller, så när jag exempelvis först såg fyra talgoxar och senare fem, och ännu lite senare bara två, så är det antalet fem jag ska rapportera in.

Det kan mycket väl ha varit fler än fem talgoxar, förresten, men att vara helt säker på det gick lixom inte, eftersom de sällan eller aldrig var stilla samtidigt och några dessutom flög i luften under tiden som jag räknade... Så bättre att rapportera in för få men vara "bombis" på det antalet, än att dra till med någon extra utan att vara helt säker, tycker jag... :-)

Tyvärr dök inte den här typen upp under denna timme:Men det gjorde å andra sidan:
Den fågeln hade jag inte sett här innan!! 8-)

Och först visste jag inte vad det var för sort... Lyckades inte få några foton på den när den satt på marken nedanför fönstret och åt fröer, men den satte sej alltså i ett träd här utanför...

Fast det hände visst nåt med kamerainställningarna...? <:-/Hm... Förstår att han/hon tröttnade på den plåtningen! ;-)

Fast jag tror att jag lyckades identifiera arten iallafall! :-) Det måste vara en stenknäck!?!

Och min lista över räknade fåglar ser ut så här:

12 st bofinkar
 8 st blåmesar
 5 st talgoxar
 2 st entitor
 1 st domherre
 1 st nötväcka
 1 st svartmes
 1 st koltrast
 1 st stenknäck

(Dessutom flög det förbi 4 kråkor, men de var högt uppe i luften och hade heller aldrig haft för avsikt att landa och inta frukost hos mej - så de får inte vara med på listan!).

/AnnaKK"Bara" minus tolv...!?

Varmare än igår iallafall, men illa nog ändå... :-/ Och jag tvivlar på att solen hittar fram genom molnen...

Det blir definitivit inget långlördags-shoppande för min del idag! Dottern däremot ska åka till Växjö tillsammans med pojkvännen... Man kan ju tycka att de skulle få nog av den staden när de vistas där varje vardag (båda går på gymnasiet där), men tydligen inte... <:-)

Hade det varit tolv grader varmt istället, hade jag utan tvekan åkt till Kristianstad idag - men som det nu är så får det bli en annan gång... Det är för tusan så kallt att jag drar mej för att gå ut och hämta in tidingen!? Postlådeuslingen är nämligen placerad si så där 150 meter bort från ytterdörren... Ibland är det verkligen eländigt att bo på landet!!! ;-) Hm...

Ingen vän av småfåglar har väl missat att det just nu pågår en landsomfattande räkning av vännerna vi våra fågelbord!? :-)

Jag ska göra ett seriöst försök att dra mitt strå till stacken angående denna räkning, och häng gärna på ni också! Kika in till ornitologerna för att få veta mer i detalj hur det ska gå till, och vart resultaten sedan ska skickas.

Ha en fin lördag!!! :-)

/AnnaKKMinus fjorton grader...

...strax efter klockan åtta. Men antagligen betyder det att vi faktiskt snart kan tjoa:Idag tänker jag INTE sitta och häcka (och slita mitt hår...) vid datorn hela dagen, utan GÅ UT - åtminstone lite grann! :-) Ska jobba också, förresten, men det blir nog bara ett kort pass.

Den nya fotobloggen är så pass färdig nu, att jag har gjort ett första ("riktigt"...) inlägg i den iallafall. Många bilder - och inte ett enda ord. Ungefär så har jag tänkt mej att den ska vara! :-)

(Men hur den verkligen blir återstår ju att se, förstås... He!?).

/AnnaKK


Driftstörningar...


Du milde vad Blogg.se har krånglat hela halva dagen???

Snö i servern, eller...?Lite typiskt att jag just idag bestämde mej för att göra en till blogg - för det blev ju verkligen trassligare än nånsin, när jag nu inte visste riktigt hur jag skulle mickla med designen för att få den som jag ville, och det allt som oftast inte ens gick att komma in på bloggen! 8-/

Men nu är jag klar iallafall! :-D

Håller er dock på sträckbänken ett tag till, men jag kan säga så mycket som att den nya bloggen inte ska ersätta denna. (Och JA, JAG VET...! Jag borde ha gjort den på Blogspot eller Wordpress istället, eller precis var nån stans som helst utom på just Blogg.se!!! Fniss! Men nu är det så att jag bara kan den här sortens blogg - och knappt ens det... <:-) Så att...!).

För övrigt så har jag fått en award - tre gånger om till och med! :-)TACK så hjärtligt för den Annie, Yvonne och Marie!! :-)

Ni gav mej en knivig uppgift också... Att avslöja sju intressanta fakta om mej själv!

(Öhhh?? Intressanta??? Hm...?).

Nåja! :-)

För det första kan jag berätta att jag, trots att jag ofta fotograferar dem och ibland t o m har smugit mej in i deras hagar, har en faslig koskräck!!

För det andra är jag nästan lika rädd för hästar - iallafall stora sådana av varmblodstyp! <:-) (Det trodde ni inte???).

Som nummer tre kan jag avslöja att jag aldrig nånsin skulle våga mej på att försöka klappa eller kela med en ekorre - jag har nämligen sett deras tänder! 8-X

Det fjärde "intressanta" avslöjandet får nog bli att jag tycker det är så tröttsamt att skifta objektiv på kamerorna, att jag funderar på att skaffa mej ännu ett kamerahus!! ;-)

Avslöjande nummer fem: Om jag inte snarast byter glasögon, kan jag glömma sånt här som att ställa in skärpan manuellt på kameran...

Fast, för det sjätte, så är det väl just allt fotograferandet som har repat glasögonen så mycket!? Högerglaset är nästan som mattslipat efter allt skavande mot sökaren... <:-I

Och sist och slutligen: Jag inte bara ser illa, jag hör ganska illa också...

Eventuellt luktar jag även illa - det har ju blivit några argsinta svettningar på grund av Blogg.se idag!!! >:-] Så nu knallar jag raka vägen till duschen!!! ;-)

(Och "glömmer bort" sista uppgiften kopplad till den här awarden... För egentligen skulle jag nu ge den vidare till sju andra kreativa bloggare, men jag brukar ju aldrig göra det - så därför gör jag inte det den här gången heller! <:-) Hoppas jag är förlåten för det...?). 

/AnnaKK

Men fy!? 8-X

Bloggens översiktssida ser helt läskig ut idag - det har tydligen blivit en ny sådan under natten...?

Ja, ja... Man vänjer sej - men visst är det bäst när det är som det alltid har varit!? ;-)

Huvudsaken är förstås att allt fungerar, och det tycks det ju göra...

För övrigt hoppas jag på lite trevligare väder idag än vad det var igår!Bilen ska på service, så när jag har lämnat den på verkstaden (och blivit hemskjutsad igen) så ska jag bara vara hemma resten av dagen - och då vore det ju trevligt att exempelvis kunna traska ut en sväng i omgivningarna tillsammans med kameran. :-)

/AnnaKK


S-k-i-t-v-ä-d-e-r...

Men skit i det!! ;-)Fast nu gillar jag förstås Baseballs version så mycket bättre än Rihannas, så låtom oss lyssna på den i snögloppet - för när det svänger så här kan man bara inte låta bli att le!!! :-D (Och dansa!?).

Klicka här - NU och GENAST - för att komma till musikvideon!!!

Njut!!! :-)

/AnnaKK


(E)Korre(n)... :-)
Ännu en morgon blev det ekorrfoto genom köksfönstret. :-)

Den som minns "restaurangen" kanske ser att den har fått en utbyggnad på vänstersidan!? En slags plastlåda - kartotek, kallas det nog!? - som jag har lagt fröer i, och det är bara ekorren som klarar av att öppna locket. Iallafall har jag inte sett nån av fåglarna lyckas med den saken ännu - men övar de flitigt så vet man förstås aldrig... ;-)

Å andra sidan verkar det inte som om ekorren gillar så värst när det rasar ut en massa fröer över honom/henne, och de som ligger utspillda på "sittbrädan" brydde sej Korre inte om... Utan lämnade kvar dem till fåglarna... <:-)

Jag fick för mej att det skulle bli ännu bättre foton om jag lyckades öppna fönstret... Men det i köket är svårt att öppna obemärkt, så jag tassade in i sovrummet istället och lirkade upp en ruta där... Fast det var detsamma som "adjöss", för det knäppte och knakade och gnisslade alldeles förfärligt!! <:-X
 


Fast det blev ju en ganska cool stilstudie av den flyende Korre iallafall!! :-D

(Jag fick göra om bilden till svartvitt, för i färg blev den både blarrig och lite för mörk. Men skärpan är jag riktigt nöjd med!).

Sen dröjde det en stund... Och en stund till...

Men strax därefter, så var Korre tillbax igen! :-)/AnnaKKFortfarande minus femton på morgonen...

Hutter & brrrrrr...!!!

Vad ska man värma sej med idag, tro... Tulpaner??? :-)Eller kanske inte...(Japp! Det där var återigen bilder med den buketten som maken fick när han fyllde år...).

--------------

Nä, det får väl bli som vanligt vad det gäller att värma sej... Med ett ryck på jobbet!

Men innan jag är där ska jag frysa (nästan...) näsan av mej i en iskall bil... Hu...Ekorren var förresten och käkade frukost utanför köksfönstret för en stund sen, och den poserade villigt på några bilder idag också. (Ja, i den mån den nu över huvudtaget vet om att den blir fotograferad!?).

De är dock kvar i kameran ännu så länge... Men lite senare idag, eller ikväll, kanske jag kan visa dem!? :-)

/AnnaKK365 Foton 2010 - Tema nr 111: Hus!


Till och från hela vintern har jag undrat var den har hållit hus, ekorren... Bara en liten skymt av den då och då har det blivit...

Men idag var det äntligen tillbaka vid mitt hus - och i sitt hus! :-DJa, vem som kommer att bo i holken om ett par månader återstår väl att se - men så här års är den iallafall ledig, fast inte nu längre då... Hoppas jag!? :-)

Maten serveras strax nedanför trädet!

/AnnaKK


Måndag, 25:e i första, och det är -15 grader ute...

Inte mycket som känns som positiva aha-upplevelser så här långt denna dag, alltså!

Men! Den befarade obrukbara handen/armen har faktiskt uteblivit!! :-) Idag är det bara lite ömt precis vid sticket - så hade det inte varit så förbenat kallt så hade jag kanske redan attackerat fåglarna vid fröautomaten!?! :-D

Får hoppas att det blir lite humanare temperaturer längre upp på dagen...

-------------------- 

En annan, som också till stor del lever på hoppet, är den här filuren:Ekorren dök upp på marken en bit från köksfönstret härmodagen, och jag kilade ju snabbt och hämtade kameran - och önskade att den skulle komma ännu närmare, och helst klättra upp på stolpen där fröautomaten hänger. Men den fick istället så-å-å bråttom åt andra hållet... <:-)

/AnnaKKSommarplågan nummer ett...

...börjar tidigt i år!? För tro det eller ej - jag har blivit getingstucken!!! Precis under höger tumme, mer eller mindre i handflatan! J-lar vad ONT det både gjorde och fortfarande gör...!

X-(~

Och nu ska jag vara helt ärlig och uppriktig angående min åsikt om dessa kreatur:Och ju fler döda getingar desto bättre!!! >:-I

Jag hoppas förresten att Anki N vill godkänna bilden som bidrag till den utmaning hon har gett mej!?

För nu blir det kanske vare sej foto eller bildbehandling på några dagar... Hm! Jag brukar inte reagera så mycket på getingstick, men detta tog visst ovanligt bra, och för tillfället värker hela handen och det "killar" ordentligt i armen nästan ända upp till armbågen... Isch!!! Hoppas att det inte blir en våldsam svullnad också... :-/ 

Ni undrar kanske var jag lyckades hitta en geting den 24:e januari...?  8-I

Jo... Tydligen har det inte varit tillräckligt kallt i vedboden för att såna varelser ska ha frusit ihjäl, så det har helt enkelt följt med en in med veden. Och när jag skulle "lägga in en pinne i brasan" för en stund sen, så brann det alltså till i handen... AJ!!!

Angående fotoutmaningen, så är det så här med den (och nu kopierar jag direkt från Anki N´s blogg!):


Reglerna för utmaningen är enkla. Du ska komma på ett ordspråk eller ett citat och illustrera det med ett foto. Stafettpinnen lämnas därefter vidare till två bloggvänner. Sedan ska du länka tillbaka till Petunia, som startade stafetten. Hon gör en sammanställning av alla bidrag.Nu ska jag fundera lite på vilka två som ska få överta stafettpinnen - eller finns det kanske någon frivillig som känner sej sugen!? Bara hojta till i såfall!!! :-)

/AnnaKK

365 Foton 2010 - Tema nr 143: Kontrast...


Brinnande värme och isande kyla... :-)(Ja, det orangea "luddet" är alltså en brasa på marken utomhus).

Som en kontrast till gårdagens gråväder, är det idag "blåväder" - det vill säga molnfri himmel och strålande solsken.

Äntligen!!! :-D

/AnnaKK
365 Foton 2010 - Tema nr 146: Kurragömma!


Ungefär den "leken" sysslar jag och småfåglarna ofta med i buskagen här hemma i trädgården... :-) Jag smyger efter dem med kameran i högsta hugg, och de slinker gång på gång ut ur fokus och gömmer sej (ibland mer, ibland mindre) i grenverket...

/AnnaKKOm det inte blir någon sol idag...

...(och det ser det faktiskt inte ut att bli...), så kan jag alltid roa mej med att söka fotoinspiration i bildsamlingen som Hasselblad Centrum i Göteborg från och med idag har lagt ut på nätet!

(Klicka först här, och sen på "Sök i bildsamlingen på nätet" lite till höger om länken Medianyheter!!!).

Tack Pappa, för det tipset!!! :-)

I övrigt: "Förbanna inte mörkret - tänd ett ljus"!!!Några gråa moln på himlen är verligen ett i-landsproblem!!! ;-)

/AnnaKKIdag önskar jag mej:

S O L S K E N ! ! !

Återstår att se om jag får det...Hoppas - hoppas - hoppas!!! :-)

/AnnaKK
 

Kvällsfotografering...


...är SVÅRT...! :-/

Iallafall när man inte ger sej själv tid och ro till att använda stativ, utan envisas med att försöka hålla kameran stilla (går ej!!!) ändå... Och med kompaktkameran blir det så brusigt också, och lite lustiga färger...

Därmed inte sagt att det inte är kul, för det ÄR det!!! :-D

Jag roade mej en lång stund i Älmhult igårkväll, mest kring torget och stationen.Det syns kanske att jag har ägnat ungefär lika lång tid åt bildbehandling idag...? Färgerna blev som sagt inte så bra, så nu fick de bli "på ett annat sätt" istället! En mix mellan färg och svartvitt... :-)

Funderar på om inte vissa foton rent av gör sej bäst i 100% svartvitt...?


Eller kanske inte...?De bladdiga "ljusfläckarna" på bilden ovan beror på att jag inte orkade kliva ur bilen när jag tog fotot - utan sköt rakt igenom sidorutan, som var nersölad med våta snöblaskflingor... <:-I

På hemvägen svängde jag förbi min arbetsplats, och där hade precis ett lag samlats för att dra igång sitt träningspass:

 

Ärligt sagt... Inte ens en konstgräsplan lockar väl så värst när det snöar!? 

Anar hur det ser ut i omklädningsrummen efter den väderleken (vått, salt och gummigranulat till förbannelse!), så det är väl lika bra att jag masar mej dit snart och sätter igång med saneringen...

Ha en bra dag!!! :-)

/AnnaKK365 Foton 2010 - Bubblor! (Tema nr 24)
Det får bli en bonus-bild också! :-)/AnnaKKTisdagstema!


Det finns en plats som man lite då och då vill stänga in sej på...

Men där emot aldrig nånsin vill bli instängd på!!! ;-)
Om ni vill se en sötare instängd varelse så kan ni klicka här, och se vad jag igår kväll la upp på samma tema i fotoutmaningen 365 Foton 2010... :-)

Och länkar till övriga tisdagstema-deltagares instängda bilder finns här!!

Önskar er alla en fin dag! :-)

/AnnaKK
365 Foton 2010 - Instängd + Häst... :-)


Jag tycker att dessa både foton stämmer bra överens med tema nummer 123 (instängd) och nummer 115 (häst)...Men det är helt och hållet upp till betraktaren, att avgöra vilket foto som hör till vilket av temanen! ;-)

/AnnaKK


Måndag...
Nu är (äntligen?) allt som vanligt igen - efter både jullov och dotterns vecka i Sälen. :-)

Idag är det med andra ord skola för båda ungarna, och själv ska jag jobba en stund... Fast när har jag inte bestämt ännu. Har man flextid, så har man...

...ständiga bekymmer angående att just bestämma sej för NÄR!!! ;-)

Ha en fin dag!! :-)

/AnnaKK


365 Foton 2010 - Tema nr 207: Orange!
Tyg-gerbera... Vissnar aldrig! :-D Men lite dammig har den kanske blivit...?

/AnnaKK
Hemslöjden har varit i farten...


Och snickrat en "fotoassistent"!! :-D Snickrat och snickrat, förresten... EN spik har jag slagit i - i toppen av lampfoten, för att kunna reglera höjden på handdukstorkaren med hjälp av kedjan. (Stabilitet uppnås genom några varv tejp här och där...). Och byggmaterialet är sådant man kan hitta billigt på loppis, eller rent av gratis i de egna skräpgömmorna. :-)

Varför nu detta då???

Jo, jag har emellanåt saknat min lilla mini-fotostudio, som rök all världens väg när dottern ville utöka sitt rum i somras... :-) Men jag tänkte att jag ville ha en mera mobil studio den här gången - och lite smartare (?) upphängningssystem för bakgrunder mm...

Återstår att skaffa mej "lite smartare" bakgrunder nu då!? För scrapbooking-papperna som jag har brukat använda mej av är väl egentligen lite korta för denna mojäng... <:-)

Fast till små föremål funkar det med såna! Och med ett vanligt vitt (om man nu vill ha vitt - man kan ju ta ett i färg lika gärna!) kopieringspapper som "golv".(Ja, idag har det visst inte blivit många steg... Hm!? Ett sabla ruskväder är det ute, kan jag tala om, så lusten till att gå ut och stega är verkligen NOLL!!!).

Min "fotoassistent" kan förresten lite mer än att bara hålla upp bakgrunder! :-D Den kan hålla (hjälpligt iallafall...) reflexskärmen också (glömde dock att ta foto på det), och då kan man få så här pass fint ljus t o m en helmulen dag om man riggar upp sin modell i ett fönster:

 

(Firren ligger på en gammal skokartong, och bakgrundspappret hålls på plats kring den med hjälp av ett gummiband).

Nu fundrar jag på att leta efter en piedestal eller dylikt, nästa gång jag hamnar på en loppis. Som modellerna kan posera på! :-)

/AnnaKKKonsten att lyckas med ett...


    

Ja, det är faktiskt inte svårt alls - iallafall inte på ridskolan...

Har ta mej sjutton aldrig sett så många staketstolpar i hela mitt liv förr, som vad det finns där!?! Man ser knappt hästarna för alla stängslen... :-/ Så stolpskott blir det lätt - många...

Trevlig helg!!! :-)

/AnnaKK


365 Foton 2010 - Information! :-)

I enlighet med tema nummer 121, kan jag nu meddela alla nyfikna att en fisk-tallrik à la den vi åt igår kväll ser ut så här:Ser väl egentligen inte så mycket ut för världen, men det var verkligen GOTT! :-)~ Och då ska ni veta att jag aldrig tar av gravlaxen på julbord och dylikt...

(Frallan som hörde till fick jag visst inte med på bild... Men den var mumsig den också!!).

Jag får nog sluta inbilla mej nu att det "inte går att äta rå fisk"!? ;-) Och nästa steg i utvecklingen (invecklingen...?) kanske blir sushi...? 8-)

/AnnaKKOm hundar dricker kaffe...?


Ni var några som undrade vad jycken hade för sej i koppen... :-)Lite liten som hundgård, kanske - men man vet iallafall var man har Kalle när han är i te-koppen! ;-)

Och eftersom jag (helst...) inte dricker te, så blir den här koppen aldrig använd... Förrän nu då! :-)Närmast blir det nog till att plocka fram vinglas istället, och leta fram något vitt som passar till "fisk-tallrik". (Det blir nog inte så svårt, för jag har bara en enda flaska vitt vin hemma... Så det lär få passa till fisken vare sej det gör det eller inte! <:-) Hm...).

Jag vet förresten inte ens vad en "fisk-tallrik" är för nåt, så det ska bli spännande att se när maken kommer hem. Hämt-mat kan man säga, för den finns just nu hos en bekant som varit på västkusten idag i ett tjänsteuppdrag - och som gjorde ett litet stopp vid nån fiskaffär på vägen hem, och tydligen inte bara tänkte på sej själv utan även på oss! :-)

Fredagsmys till er alla!!!

/AnnaKKJag gillar...

...kvadratiskt format på bilder! :-)

Tycker att det ofta ser lite "exlusivare" ut, än det mer ordinärt rektangulära formatet...?Kanske bara är inbillning från min sida, och i vilket fall som helst så är det inte så-å-å ofta jag tar foton med tänket att det ska vara kvadratiskt när det är klart... <:-)

Å andra sidan kan man ju "fuska" lite - så det blir kvadratiskt iallafall! :-)/AnnaKK


Det blev ju bara som en...
...när jag experimenterade med ett vattenfärgat (?) scrapbooking-papper som bakgrund till min lilla tyg-fisk! <:-)

Det var därför som den åkte ner i kaffekannan sen - för att få tillbringa iallafall en liten stund i sitt rätta element! ;-)Det bubblade härligt om den när den sjönk, fast... De bubblorna hann jag inte få med på bild, så jag fick rita dit några istället... <:-) Och inte kunde den simma, utan jag fick hålla den lite i ryggfenan...

Nja! Det här går inte till historien som något av mina mer lyckade fotoexperiment - snarare tvärtom! ;-)

-----------------

Det har varit superfint väder här idag, så i eftermiddags tog jag mej bland annat en tripp till ridskolan för att spana efter söta modeller... :-)Förskräckligt vad det alltid ska komma med en massa staketdelar i bilderna där ifrån... :-/ Den platsen är rätt långt ifrån vyerna som denne fotograf använder sej av till sina hästfoton...

Trevlig kväll!! :-)

/AnnaKK


Det kunde ha slutat illa...


Jag var ytterst nära att råka fara iväg till jobbet, utan att först ha intagit förmiddagens:Hua! 8-X Men jag hejdade mej i dörren och vände tillbaka in!! ;-)

Har sagt det förr, och säger det igen: FLEXTID är väldigt BRA!!! :-D

Att jag glömde kaffet kan möjligtvis ha ett samband med att jag har använt bryggkannan till lite annat...

 

Kan konstatera nu att den är bäst till det den är avsedd för - KAFFE!!! :-D

/AnnaKK

 


Rådjur...
Och sångsvanar:Jag har ju alltid min kompaktkamera med mej överallt - eftersom fototillfällena också tendrar att dyka upp överallt, och inte sällan när man som minst väntar sej det! Men med den i handväskan är jag är beredd på "vad som helst när som helst"!!:-D 

Fotona i detta inlägg är tagna med kompakten... :-) Rådjuret på väg till jobbet igår, och svanarna på väg hem från mataffären häromdagen. Det är godkänd bloggkvalitet på dem, kan man ju säga iallafall. Men...

...nu funderar jag ändå febrilt på hur jag ska kunna ha med mej systemkamera och teleobjektiv på ett lika smidigt vis!? Kameraväska istället för handväska...?

Tja...?

/AnnaKK
PS! "Min" koltrast är nog död!? :-/Troligtvis hamnade den på sparvhökens (eller möjligen duvhökens) middagsmeny idag... Det låg en stor hög med svarta fjädrar precis vid grinden när jag kom hem från jobbet. Suck!! DS!
365 Foton 2010 - Tema nr 120...

Idag är det tjugonde dag Knut - det vill säga den dag som, enligt traditionen, granen ska kastas ut!

Tänkte att jag dagen till ära ska passa på att fixa det temat som handlar om att visa vad som finns i granen... :-)Inte för att man nödvändigtvis måste använda en julgran till detta tema - jag tycker själv att det hade varit betydligt roligare med en bild på när "ekorr´n satt i granen"... Men nu får det bli så här - för att det säkert alls ska bli!! ;-)Och närmast ska jag fara iväg till jobbet, så även det blir gjort idag... Igår fick jag förresten syn på två rådjur på vägen dit, och de hade inte mer bråttom in i skogen att jag hann stanna och ta ett par foton på dem. Åtminstone ett blev bra, och jag kanske visar upp det senare idag... :-)

Ha det så fint allihopa!

/AnnaKK365 Foton 2010 - Tema nr 282, 25 och 13!

Hämtar den här gången mina 365-bilder från arkitekturens värld... :-)

Här nedan anas ett gallerförsett fönster bakom ett spetsigt staket och några vassbarrade enbuskar... Känns väldigt STOPP, måste jag säga!?Det finns en stängd järngrind också förresten, försedd med en osedvanligt stor skylt från en välkänd väktarfirma... <:-) Budskapet är tydligt: Här vill de inte ha objudet besök - om de nu vill ha något besök alls???Nå! Eftersom det är okej att äta glass på trottaren utanför, tog jag mej friheten att smälla av ytterligare några bilder på detta ointagliga (?) "residens". ;-)

De som bor i det har onekligen en söt liten balkong på ovanvåningen:Så vida järnräcket nu inte är ytterligare ett slags inbrottsskydd, vill säga!? 8-I

/AnnaKKNågra fåglar bara... :-)


Gillar hur snön trillar av grenarna de har landat på - kallras!? ;-)

/AnnaKKPå jobbet...
Visst ser det helt konstigt ut med grönt gräs mitt i smällkalla snöiga vintern!?

Men så är det konstgräs också, förstås... :-) Nyplogat och nysaltat, och redo för anstormningen! Ikväll börjar nämligen försäsongsträningen på allvar!!!

Och ju mer fotbollsspelarna skitar ner i omklädningsrummen, desto mer får jag i lönekuvertet - typ!!! ;-)

/AnnaKK- 3,5 grader klockan 8.00


Det tycker jag känns helt okej - för årstiden iallafall. :-)

En annan morgon, för bara några dagar sen, var det närmare -15... Hur kan man ens få för sej att knata ut med kameran då?? Och medans det fortfarande var ganska mörkt, dessutom???

Jo... Man vill ju alltid fånga ljuset, ju! ;-)I det här fallet från ljusslingan som hänger i fönsterna i vårt uterum... :-)

---------------

Aktuell morgontemperatur i Sälen känner jag inte till, men när vi hade telefonkontakt med dottern igårkväll så var den iallafall -22 grader. Brrrr! Hon ska tillbringa veckan där tillsammans med pojkvän och kompisar - och förhoppningsvis mestadels i skidbackarna, om det nu bara inte är alldeles för kallt för det...

Sonen åkte just iväg till skolan. Nu är hans sista jullov (under gymnasietiden iallafall) slut...!!! Och det är bara en termin kvar i skolan - sen har han klarat det som tedde sej nästan omöjligt för ett år sen. :-)

---------------

Från och med idag är det lite mer rutiner som gäller för mej också... Har ju inte jobbat så mycket de senaste månaderna, men nu blir det andra bullar! Något pass nästan varje dag kommer det att bli, och jag anar egentligen inga lediga dagar i rad igen förrän till påsk! Men det är ju å andra sidan inte mer än ett par timmar åt gången som jag jobbar, så tiden för foto och blogg kommer att finnas fortsättningsvis också. Så klart!!! :-)

Önskar alla en fin måndag och bra start på nya veckan!!!

/AnnaKK
365 Foton 2010 - Böjd...


Tema nr 33 enligt mej (och - fortfarande - via makens tuplaner!):

 

/AnnaKKFototriss!

Årets första tema är inte för första gången - men jag tror faktiskt att det är första gången som jag är med på det!? Och det lyder som följer:

"Så här ser det ut där jag är idag". :-)Det är vinter här - kort sagt! Och soligt... Och jättefint fotoväder! Och även prima hundväder, förresten... :-)

Hur det är hos andra fototrissare kan du se här!

/AnnaKK"Får jag äta glass här?"


Om svaret på den frågan kan antas vara "ja" - då är det också fritt fram att fotografera på samma plats! :-)För mer info om att fotografera på offentliga platser - klicka här och titta på videon! 

Förutom svar på frågan var nånstans det kan tänkas vara tillåtet att äta glass, får du även veta var nånstans du får fotografera samt vem eller vad, och villkoren som gäller om du sedan också vill publicera fotona du tagit.

Trevlig helg! :-)

/AnnaKK
365 Foton 2010 - Tema nr 101...


En gäst vid min fågelrestaurang! :-)Ja, det kan väl tänkas vara en lite tjatig och något enahanda meny - men den är iallafall hemlagad!!! :-D

(Fett, cocos, bröd, russin, fröer... Sammansmält på exakt lagom spistemperatur, och kärleksfullt uppslevat i krukan! Voilà!!!)

/AnnaKK

PS! Någon "pippi" har visst redan plockat alla russinen ur kakan... DS!


Man måste söka...

...spänningen här i livet!! :-)Fast det var väl kanske inte precis det jag och familjen egentligen gjorde på kvällen den 8/1 för 5 år sedan...

Men det blev onekligen ganska spännande, för vi tänkte på fullt allvar försöka ta oss hem till ett par goda vänner som bjudit oss på fest då! 

Men det var ju den dagen som stormen Gudrun under sena eftermiddagen hade dragit in över södra Sverige, så när vi hade kommit drygt halvvägs insåg vi att vi nog var lite fel på det mesta... För träden föll i stora högar över vägen strax framför oss!!

Så det var bara till att vända bilen, och snabbast möjligt ta oss hem igen!

Sen var vi utan ström i 25 dygn - och DET var verkligen spänningslöst!! :-X

/AnnaKK365 Foton 2010 - Tema nr 73:
Färgglatt!! :-)

/AnnaKKDagvill - igen!?!


Funderade på om jag skulle sätta veckodagen som rubrik på inlägget - och insåg att jag först inte visste vilken dag det är!? 8-X

Kändes som onsdag, men eftersom det var "söndag" igår (helgdag, alltså!) så borde det snarare vara måndag idag - men i själva verket är det väl till och med torsdag??

I så fall är det fredag imorgon - och DET är iallafall bra!! :-DSen finns det dom som inte är så noga med veckodagarna alls, utan verkar ha "fredagsmys" ungefär när som helst och i vilken soffa som helst - utom på söndagar förstås, när det som bekant är stängt på "affären med grön skylt och gul text"... <:-]

Jag har förresten nyligen hittat en blogg av en gatufotograf i New York. Såna foton skulle jag också vilja kunna ta! :-)

Fotot i detta inlägg tog jag så snabbt och hafsigt att det knappt var användbart - fick lägga snö på det för att villa bort bruset! <:-/ Snabb skadar det förstås inte att vara om man ska hålla på med gatufoto, för hinner man inte uppfatta vad som händer + avbilda scenen i så gott som samma "nu", så är ju både händelsen och fototillfället ofta borta igen i nästa ögonblick... Men man får aldrig vara hafsig och slarvig när man håller i kameran! Tre evighetslånga sekunder krävs - minst... Phu! X-/ I tid mätt är dessa sekunder inte mycket att bråka om - men i MOD...! Att VÅGA stå mitt i ett centrum och höja kameran mot okända, och dessutom låta den klicka-klicka-klicka... Hua! Ljudet hörs väl hur långt som helst i den situationen???

Nä, gatufoto är inte ri-i-i-iktigt min grej... <:-) Men oh, vad det ändå lockar mej!!

/AnnaKK


365 Foton 2010 - Tema nr 272...

För en gångs skull bjuder jag på vackra sopor - det brukar ju mest vara typ skrotbilar (klicka gärna här för ett talande exempel!!) som står för det temat annars när det gäller mej, men idag gör jag ett undantag!!

För nu är den dumpad på komposthögen, makens födelsedagsbukett:Lite vemodigt ser det allt ut... <:-/Men han - maken alltså! - får väl vara glad så länge det bara är tulpanerna som har blivit utkastade i kylan!? ;-)/AnnaKKTrettondag jul... :-)


Idag drösslar barren av vår julgran bara man andas i dess närhet...

Lika så kronbladen på tulpanerna som maken fick när han fyllde år på nyårsafton...En ny julgran önskar man sej knappast - men nya tulpaner... Det måste det snart bli igen!!! En klar favorit-snittblomma!!! :-)

Dessutom är de ju så fotogeniska också! :-D

--------------------

Gårdagen ägnades till stor del åt att gå igenom och rensa bland fjolårets foton (jag hann med hela första kvartalet, faktiskt - länge sen jag kände mej så effektiv! ;-) He!!), så nu har trycket på datorns hårddisk minskat med iallafall några gigabyte... :-)

Hittade en mapp från slutet av januari -09, när mitt 18-200 objektiv var nytt och jag testade det vid fågeldammarna i Tivoliparken i Kristianstad. Blev så sugen på att åka dit igen nån gång snart! :-) Där kan man verkligen komma nära fåglarna.Vad jag ska göra denna "röda dag mitt i veckan" har jag inte funderat ut ännu. Men det kan nog tänkas att kameran kommer att plockas fram - iallafall en liten stund... :-)

/AnnaKKVarning för...! :-)
Den här söta skylten finns i Ljungby, och jag har sett en liknande i Kristianstad - och det finns antagligen fler i andra städer, där det också kan tänkas ränna en massa oskärpta änder härs och tvärs över gatorna... :-)

Annars är det väl inte direkt bil-döden som är dilemmat med oskärpta fåglar, utan bild-döden!?! Ja, den som till och från drabbar oss fotografer snarare än de nämnda fåglarna, alltså... <:-)

Men nu finns det verkliga experttips om detta att hämta på Brutus Östlings blogg! Läs och lär av en av världens absolut främsta fågelfotografer!! :-)

Jag behöver inte ens testa att använda stativ för att bli varse skillnaden ett sådant gör beträffande skärpan - det räcker med att konstatera att varje gång (nästan) som maken har lånat kameran, så blir hans foton överlag lite skarpare än mina... Av den enkla anledningen att han är stadigare på handen än vad jag är!! Så egentligen är det ju bara dumt att fortsätta envisas med att alltid handhålla kameran, iallafall här hemmavid där det ju trots allt ändå är ganska enkelt att använda stativet...

Jag ska - jag ska - jag ska!!! Nångång...! <:-) (Fniss!).

För först och främst ska jag bli bättre på att växla mellan de olika autofokus-lägena och autofokus-punkterna! :-) Gör det ibland, men borde göra det mycket oftare - om inte annat så för att lära mej att utföra omställningarna snabbt, och helst även utan att titta på knapparna!

(Fast det sistnämnda kommer jag ALDRIG att lära mej - jag som är utbildad kontorist och ändå, efter si så där 30 år med skrivmaskiner och datorer, inte är helt hundra på var alla bokstäver och tecken sitter på tangentbordet...! <:-X Hm...). Önskar alla som kikar in här en fin dag!!! :-)

/AnnaKK
PS! Ekorren (handhållen kamera genom köksfönstret) är inte plåtad nu, utan i höstas nångång! Dagens snödjup är si så där 2½ cm, och det är 5 grader kallt... DS!365 Foton 2010 - Tema nr 330 och 349!


Eftersom jag "skolkade" från den här utmaningen igår så får det väl bli två foton idag...

En skottkärra är ju en slags vagn - och vår används mestadels till att köra in ved med. Ett lass om dagen, nu när det är kallt...Och till att kapa upp saker och ting (exempelvis gamla kasserade sängar!) använder maken sin motorsåg - och den är minst sagt välanvänd...Apropå välanvända saker, förresten... Min dator är ju inte så piggelin längre, och det blir bara mer och mer irriterande när den segar sej - men så har den ju också varit igång de flesta av dygnets vakna timmar i en hel massa år! Tror faktiskt att det är hela FEM år sen vi fick den!?

Ja, jag inser ju att det inte är så mycket annat att göra än att byta ut den... Men den ska ändå få en chans till! Jag ska avlasta hårddisken från alla mina tiotusentals foton mm, med förhoppningen att den åtgärden ska göra en viss skillnad och att datorn ska "tänka" lite snabbare igen sen. Och så ska jag i fortsättningen bara spara bilder på en extren hårddisk...

Då uppstår genast ett nytt problem! Jag behöver en till extern hårddisk, som jag kan använda till kopiorna av alla mina bilder!?

Hå-hå-ja-ja... Det börjar bra det här, kan man säga... <:-X Jag hade nämligen tänkt "sätta hänglås på spargrisen" detta år, med tanke på att vi gjorde av med så hiskeligt mycket pengar ifjol när vi renoverade köket, hallen och dotterns rum, köpte en bil till sonen och det ena med det tredje. Hur mycket jag dessutom la ut på kamera, objektiv och andra fotorelaterade pinaler vet jag inte ens, men det var iallafall en hel del det också... Till råga på allt ska dottern åka till fjällen nästa vecka, och vill då ha några tusen med sej till stughyra, skidor, liftkort och jag vet inte allt - men de pengarna var jag iallafall och plockade ut på banken idag...

Maken får lön om en vecka ungefär - köpa extern hårddisk då??? Hm... (En sådan kostar iallafall bara en bråkdel av vad en ny dator skulle gå på! <:-) He!).

/AnnaKK, Konsumtionssmart!? X-]Så var det vardag igen...

Ett litet tag, iallafall - tills det blir dags för 13-helg! <:-)

Fast vid det här laget är jag alltid så trött på både jul- och nyårshelger, så vad vi ska men den här 13-dagen också till... Det vet i fåglarna!? Men visst... Den hårt arbetande delen av befolkningen tackar så klart inte nej till ännu en röd dag i almanackan, så... Men för oss som har vårt jobb förlagt till helger lika väl som till vardagar, spelar det ju mindre roll - och för mej blir det inte ens nåt extra i lönekuvertet då...

Å andra sidan har jag ju semester nu, så det är väl antagligen mest på grund av det som jag inte tycker att jag behöver fler helgdagar nu!? :-)Idag är det hur som helst vanlig vardag, och då är det högst ordinära sysslor som att handla och gå på banken som står på "att göra-listan" - samt att laga middag till sonen, som kommer hem från sitt jullovsjobb en stund mitt på dagen för att äta... Städa lite grann också, kanske. Det börjar onekligen bli en del barr både här och där efter en viss grön varelse... Hua!

-----------------

I förrgår skrev jag ju lite om teleobjektiv, och fåglar som bara är som prickar i bilderna...

Hittade detta foto igår, som kunde ha passat in i sammanhanget:Inte för att man hade sett så mycket mer av ormvråken om jag hade tagit fotot med ett 400 mm´s teleobjektiv istället för med det befintliga 200 mm´s... Det var ju lite för många grenar och för mycket snö emellan! Men en "lite större prick" i bilden hade den ju så klart blivit. :-) Och eftersom det var en så stor fågel så hade det gjort skillnad... Men knappast om det hade varit en blåmes eller talgoxe...

Skulle tro att blåmesen på den första bilden i detta inlägg fotades på ungefär 3 meters håll.

Frågan är hur mycket en ormvråk hade fyllt ut bilden på det avståndet istället för på 30 meter, som gissningsvis mitt foto av den är taget på!?

Och vilken upplevelse det skulle vara förresten, att komma så nära en livs levande rovfågel - och faktiskt ha kameran både med sej och skjutklar då också! 8-) Man kan ju alltid notera detta som en fotografisk önskning inför 2010...

För övrigt så har jag faktiskt klurat ut en del saker som jag vill försöka mej på att fotografera under det kommande året - men det återkommer jag till när det blir dags! :-)

Ha en fin måndag allihopa!!

/AnnaKK
Dagens Grej... :-)


Bil(d)en talar för sej själv, väl!? ;-)

Fast det är klart... Denna händelse hade ju gjort sej ännu bättre på film, förstås - och framför allt med ljud till!!!

(Jag är lätt lomhörd ännu, fast att det är nån timme sen provkörningen ägde rum. Men i detta nu håller iallafall en ljuddämpare på att konstrueras...).

Hur som helst så är det ju fantastiskt att "eländet" faktiskt går nu!!! Det är ju trots allt inte så-å-å-å länge sen karossen låg som ett tomt skal på vår gräsmatta... Och sen var det ju den där Saabmotorn... Kort sagt har det tagit lite tid att få den att fungera igen! Det blev lite fnurror på elsystemet, skulle man kunna säga... <:-)

Både son och make har gnuggat sina grå både länge och väl, dag efter dag efter dag...Men nu har det löst sej, alltså! :-) Det gäller att läsa - och i rätt handböcker!!! ;-)

Nästa steg i projektet blir gissningsvis att förbättra vägegenskaperna något... De var faktiskt... Kan man säga... GRYMMA!?! 8-X

/AnnaKK


365 Foton 2010 - Kyrka...


Den var till och med lite extra fin idag, kyrkan i Loshult (tema nr 150), som jag passerar lite allt som oftast när jag ska till Älmhult. :-) Dessutom hade jag inga andra bilar efter mej, så jag kunde stanna till på vägen och ta ett foto på den i snön och solskenet. Där inne har man tillbringat en och annan stund - mestadels i samband med barnens skolavslutningar.Det har alltså återigen varit en underbart vacker vinterdag, men istället för någon direkt fotoutfärd så åkte jag bara till Älmhult för att handla. Det var lite ödsligt i kylskåpet nu igen, efter nyår och så där... <:-)

Iallafall så fick jag se nåt spännande när jag parkerade bilen på en tvärgata till centrala Älmhult. Just som jag skulle till att kliva ur bilen, så fick jag ögonen på en karl som gick på trottoaren på andra sidan gatan. Han var helt nerlastad med fotoprylar!! Trebensstativ under ena armen, stor ryggsäck samt en systemkamera med bauta-teleobjektiv i famnen! Behöver jag säga att jag kom av mej med att kliva ur bilen!? Och bara glodde!!! ;-)

Han lastade in sina prylar i en bil, och sen bar det förmodligen av ut i naturen nånstans. :-) Han var minst sagt välutrustad för fågelfoto till exempel... Hoppas han fick en fin dag och många trevliga objekt framför linsen! :-)

När jag kom hem igen ställde jag mej själv ute i trädgården en stund, och lurpassade på småfåglarna med kameran - men de fotona är kvar i kameran ännu så länge, så jag vet inte ens om de blev bra... Men jag funderade iallafall (medans jag tog dem) på hur det skulle vara att använda stativ och kanske ett 400 mm´s teleobjektiv... Ärligt sagt tror jag det är för åbäkigt för min smak!?

Läste nyligen nånstans hur man kan räkna ut hur stort teleobjektiv man ungefärligen behöver, sett till hur nära fågeln är som man vill fota. Sitter den uppe i en trädtopp på si så där 15 meters håll, så kvittar det nästan hur stort och maffigt objektiv man har - fågeln blir ändå mest som en prick i bilden.

Har du ett 400 mm´s tele så kan du ta en bra närbild på en fågel som befinner sej 4 meter bort - och har du (som jag) ett 200 mm´s, så behöver du komma fågeln så nära som 2 meter för att få ett foto där fågeln fyller ut bilden.

Men sen kan man ju alltid beskära sina foton en del också - som väl är!!! :-) Och då räcker ju faktiskt ett 200 mm´s (som man dessutom klarar av att handhålla), förutsatt att fåglarna är så pass tama att man kan komma dem så nära som 3-4 meter. Och det är ju fullt möjligt - iallafall om man har fröautomater och en massa talgbollar mm att fjäska med! :-)

/AnnaKK
365 Foton 2010!

Dags att rivstarta med årets största (eller ska man säga längsta?) fotoutmaning! Och tema nummer 224 - Produktutveckling - är ju som klippt och skuret för denna dagsfärska bild:Jag och maken har städat ur ett rum i källaren idag, men riktigt allt tyckte åtminstone inte hunden att vi skulle slänga... Och det tyckte inte vi heller, men vi hade förstås tänkt oss att återanvända benet i fråga i någon av våra eldstäder! <:-)

Fler 365-foton + länkar till alla deltagarna och temalista och regler mm hittar du hos Akson! Klicka på bilden nedan så kommer du dit! :-)/AnnaKK

Börjar 2010 som jag...

...slutade 2009! :-)

Med en blåmes, alltså!!För övrigt så ska väl inte 2010 behöva bli en slags repris av 2009 - och förhoppningsvis inte nåt särskilt mesigt år heller!!! :-D

Jag hoppas det kommer att hända en massa roliga, intressanta, spännande och utvecklande saker - och inte bara för mej, utan för alla jag känner och håller av! :-)

God fortsättning på det nya året!!

/AnnaKK