Bakat lussekatter än???
Om inte har ni kvällen räddad - för tidigt i morgon bitti lär hon ju komma, Lucia... :-)
Här ligger en liten "guling" och jäser framför braskaminen, och under handduken finns det några till. :-)
Det är nog faktiskt så illa att även denna lussebulle (vad den nu liknar - en flodhäst, kanske), vid det här laget ÄR uppäten... <:-) Vi bakade nämligen i söndags, och det kan jag nu bara konstatera var att vara ute i alldeles för god tid... För de är slut - varenda en!
Och detta trots att de inte ens var speciellt goda...! Hm...
Jag provade ett recept jag hittade på nätet, men jag avstår från att ge det vidare till er... Tror det blir bäst om ni plockar fram nåt gammalt välbeprövat släktrecept eller dylikt istället! :-)
Ha nu en jättefin fredagkväll alihopa!
Vi hörs igen i morgon! :-)
/AnnaKK
UPPDATERING!!!
Har fått följande kommentar, som givetvis publiceras omgående!!! :-D
Dysnomia's ([email protected]) om Bakat lussekatter än???:
Under tiden som jag funderar på bildgåtan ovan, så bjuder jag det bästa receptet på lussebullar som någonsin existerat:
MAMMA BULLDEGS SAFTIGA & FLUFFIGA LUSSEBULLAR
50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella/Lätt Kesella/Vanilj Kesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling
Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.
Jag har förstås inte hunnit provbaka - men man ser ju faktiskt på ingredienserna att det här är nåt BRA!!!
1000 TACK, Dysnomias!!! :-D
Under tiden som jag funderar på bildgåtan ovan, så bjuder jag det bästa receptet på lussebullar som någonsin existerat:
MAMMA BULLDEGS SAFTIGA & FLUFFIGA LUSSEBULLAR
50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella/Lätt Kesella/Vanilj Kesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling
Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.
Det receptet ska minsan sparas och prövas...nästa år.
Här hemma är det bara jag som gillar lussebullar så den ½literssats vi gjorde hos svärmor skulle väl räcka...trodde jag. Dottern har "kvinnosjukan" och blir sugen på allt sött som hon inte brukar äta i vanliga fall som choklad och MINA bullar!
:-) De blir ruggans bra! Har bakat efter det receptet nu i 4-5 år, alltid med strålande resultat. Hittade det på "Allt för föräldrar"s julsnack, så vem som komponerat det vet jag inte. Mamma Bulldeg, kanske? :-D
(Uh, bildgåtan är svår. Jag tycker mig känna igen det så väl, men kommer inte på!! Frustrerande!!!)
Det där receptet verkar ge hur goda lussebullar som helst! =)