Hur läser man denna julkal-änder i efterhand???

Svar: Det vet jag knappt!? ;-)

Den är lindrigt sagt rörig...! Och var man inte med i tävlingsmomenten redan från början, är det nog lika bra att hoppa över dem helt och hållet nu när ändå både de och julen är över och slut...? <:-)

Vad man däremot kan ha behållning av även efter jul är julsagan! :-)

Sen finns det även en del  pysseltips och lite olika recept, som finns samlade i egna kategorier.

Vill man ändå titta igenom hela kalendern så bör man läsa den bakifrån - observera dock att varje dag har 3-4-5 stycken inlägg som också bör läsas i kronologisk följd! :-) Den första december finns långt-långt-långt ner här... :-)
/AnnaKK, vanligtvis hemmahörande på bloggen Vad Händer Bland Änder? ... :-)
 
Den tjugofjärde december...

Äntligen är det julafton! :-)

Äntligen ska jag få skicka hem änderna till sin sjö igen!

De får nämligen fira julen där, kan jag meddela!!! Iallafall definitivt INTE i mitt hus!!!

Kan ni ens ana vilket liv det har varit här ända sedan det i går morse stor klart att det hade blivit oavgjort i And-gelicas tävling - och att ett par stilpoäng eventuellt hamnat hos fel personer dessutom...!? And-Marie och And-gelica har fajtats på så gott som liv och död över detta!!!
Ja, sent-sent i gårkväll enades de äntligen. :-)

Bella och Elena fick tillbaka de poäng som deras respektive vid ett svagt ögonblick tilldelades, och det innebar också att Lena och Dysnomias nu får dela första platsen med Bella.
Och And-gelica har suttit uppe vid datorn hela natten och ritat om sin award...

Som alltså inte blev EN (som det från början var tänkt) utan TRE. :-)

Och därmed kanske inte fullt så superduper-unik, som det ju också var tänkt från början att det skulle vara att vinna den... The one and only, typ... Ja, det sprack alltså... Men...

När har egentligen något i denna julkal-änder blivit som man har förväntat sej!? ;-)

Så här är de nu;Utöver er tre kommer iallafall INGEN ANNAN NÅGONSIN att få möjlighet att vinna en sådan här award, så vad som än händer kommer ni ALLTID att vara ensamma om ert eget exemplar!!! :-)

OM jag nånsin gör en julkalender igen så ska det nämligen vara DAGGMASKAR i huvudrollerna - eller i varje fall några andra SMÅ kryp som inte bråkar och slåss och oavbrutet för en massa OVÄSEN!!! Och som minst av allt bryr sej om det här med sti-i-i-il...! ;-)

Så slit nu awarderna med hälsan, pryd gärna era bloggar med dem, bär alltid en kopia av dem i era plånböcker och ha ytterligare en i säkert förvar inlåst i ett bankfack... Notera gärna i "Vita Arkivet" att ni en dag långt-långt in i framtiden också ska begravas tillsammans med dem... :-) 

Och glöm framför allt aldrig bort att alltid ha med en rejäl bit riktigt gott bröd till And-gelica och hennes vänner, när ni besöker en strand eller park där det kan tänkas finnas änder. :-D

Alla ni andra som också vunnit stilpoäng - om än inte 15 stycken... :-) Jag vill säga mitt allra största och hjärtligaste TACK till var och en av ER!!! Utan ert deltagande hade det inte blivit vare sej någon spänning eller ens en ordentlig tävling av detta!!! Ni har varit helt fantastiska!!!
En sista julklapp...

...har det jämfört med awarderna gått desto smidigare att lotta ut! :-)

Om vi nu hade trippelvinnare i stilighets-tävlan, så är det kanske inte så konstigt att vi plötsligt också har fått en dubbelvinnare i julklappslotteriet!? Samma person som vann den allra första julklappen hade nämligen turen med sej en gång till, tack vare denna kommentar:

På fråga 1. svarar JAG Massey-Fergusson.
På fråga 2: svarar JAG VOLVO
På fråga 3: gissar JAG Ford (Capri?)!

Tada! Alla rätt eller hur:)

Nä, det var inte alla rätt - hälsa svärfar det, Elena! ;-) (Eller vem det nu var som hjälpte dej med svaren!? He!).Din julklapp kommer på posten i mellandagarna nångång  - GRATTIS!!! :-)

Och nu... Nu får det vara sluttjafsat en gång för alla om både stilpoäng och julklappslotteri... För NU vill vi ju veta vad som händer i...


 


Det allra sista avsnittet av...

...julsagan!

/AnnaKK, And-gelica, And-Marie, Tomten mfl!!!
Den tjugotredje december...


(Hela julsagan bild för bild finns här!)Tävlingen är avslutad...

...och ni var än en gång riktigt duktiga på att vaska fram svaren!

Ett snabbfacit ser ut så här:

1. New Holland

2. Volvo (245)

3. Ford (Escort)

Dysnomias och Bella smaskade in tre rätt var, och fick därmed också tre stilpoäng var. BRA GJORT!!!

Två stilpoäng var drog Lena, Elena, Malin B och Veronica in. GRATTIS!!!

Stilpoäng-ligan är avgjord!

Eller inte alls!?! 8-X Hm...


Att Lena och Dysnomias har samma poäng och därmed delar första platsen kan vi säkert alla vara överens om. :-)


Men... Bella och Elena har ju "råkat" tala om att de tog hjälp av sina karlar, och vips förlorade de varsitt stilpoäng till dem! Men det har ju faktiskt aldrig stått i regelverket att man INTE får ta hjälp av någon att lösa frågorna... Och om Bella får tillbaka poängen som hennes andra hälft fick, ja, då har ju faktiskt hon också 15 poäng!

På nåt vis tycker ju JAG - AnnaKK - att det låter stiligare med trippelseger än dubbelseger...?

And-gelica däremot hade ju tänkt sej en enda segrare...Ja, ja...

And-gelica och And-Marie får helt enkelt försöka lösa det här under dagen, tycker jag! Och i morgon bara SKA vinnaren både vara klar OCH få sitt pris!!! (Eller vinnarna!? ;-) Tsss!).

Njut nu av denna dag, och ha framförallt en underbart mysig kväll - i morgon är det verkligen JULAFTON!!! 8-)

/AnnaKK


Den tjugoandra december...


(Hela julsagan bild för bild finns här!)
Rätt svar!

De tre frågorna från i förrgår krävde ju en viss arbetsinsats för att få fram svaren på - men det var inte omöjligt, och tre fullpoängare blev det - nämare bestämt till Bella, Elena och Lena. Dysnomias vände nog kartan fel, och hamnade i sjön söder ut... Och Björne nöjde sej med att leta upp idrottsföreningens namn.

De rätta svaren är alltså:

1. TREBY IF

2. LINDVALLEN


3. MÖCKELN


Nya stilpoäng har delats ut enligt följande:Men det är förstås mer intressant med...

...den totala ställningen i stilpoäng-ligan!? ;-)

And-Marie har dock inte hunnit göra en helt ny, men hon har gjort små noteringar efter namnen som synes...Så i nuläget har Lena H kopplat ett visst grepp i toppen - men Dysnomias hänger i tätt efter, och Bella är också där och nosar... :-) Elenas 3-poängare gjorde att hon tog ett skutt uppåt - hur långt kan det räcka, tro!? Och kan Björne och Veronica fortfarande lägga sej i tätstriden...? Och tänker WTFDC försöka få ihop några fler...?

Spännande-spännande är vad det är! :-D
Dagens tävling...

...blir återigen en trepoängs-chans!

Och inte nog med det... Det är julkal-änder-ns allra sista frågor - i morgon är det nämligen klart! Då vet vi vem som blev julkal-änder-stiligast 2008!!! :-)

Så nu gäller det på allvar, alltså...!

Fråga nummer ett kommer att handla om traktorn som sprängdes i början av julsagan.I sagan blev den en Fård, men i verkligheten är den av ett annat märke (som dock inte är alldeles opåverkat av just Ford).

Vad heter traktormärket?

Fråga nummer två handlar också om traktorer, närmare bestämt om de A-traktorer som AnnaKK´s son och hans kompis kör omkring i. De finns på bild i min vanliga blogg, och frågan lyder;

Vad är de byggda av för bilar? (Det räcker med märket!).

Även den tredje frågan handlar om fordon, och svaret går INTE att hitta i bloggen! Nu är det en ren chansning som vill till, och då ska jag vara snäll och ge er tre alternativ att välja mellan.

AnnaKK´s första bil var av årsmodell 1975, och orangeröd med svart vinyltak...

Var den bilen en Saab, en Mazda eller rent av en Ford???

LYCKA TILL!!!

/AnnaKK
Den tjugoförsta december...
(Hela julsagan bild för bild finns här!)
Tävlingen...

...från igår pågår ju idag också! :-)

Och så här lyder alltså frågorna, som var och en är värd ett stilpoäng om svaret är rätt:

--------------------

Vad heter idrottsföreningen som And-Mamsen sponsrade genom att köpa en konstgräslott?

Trogna läsare av Vad Händer Bland Änder-bloggen känner förmodligen till att AnnaKK har jobb som lokalvårdare på just denna idrottsförening, och den andra frågan lyder följdaktligen;

Vad heter idrottsplatsen?

En knapp mil norr om orten som idrottsplatsen är belägen i, ligger en annan ort alldeles intill en sjö - och det är vid denna sjö som AnnaKK oftast brukar fotografera änder;

Vad heter sjön?

------------------------------------------

Malin B  "svarade" så här:

Jag tycker att det är fusk-and-e om jag skulle svara här så jag passar och "grämer" lite för den där ekorren istället. ;)

Nu tycker i och för sej inte jag att det skulle vara något problem om du svarade ändå - men det kan förstås onekligen vara så att "ärlighet varar längst" och "lönar sej i långa loppet"...

Du får ett e-julkort omedelbums! :-DDagens julklapp går...

...till den person som skrev denna kommentar:

Tror det är And-gelica som varit på julbord... *Nickar intygande*GRATTIS, Dysnomias!!! :-)

Nu finns det bara en julklapp kvar - och vinnaren av den dras på julafton! Alla kommentarer från och med idag till och med tisdag klockan 23.59 kommer att vara "lotter" i den dragningen.
And-gelicas personliga pris...

...till veckans alla stilpoäng-vinnare! :-)

Var så goda!!!
Er utmärkelse kan ni antingen ladda ner direkt här, eller beställa via epost (om in vill ha den som en något större fil) på  annakk@live.se.

Och ni får dem för att ni fortfarande (efter tre veckor!) inte bara står ut med, utan till och med troget följer denna julkal-änder!!! Och för att ni alltid tar er an alla tävlingar med sprudlande glädje och smittsam energi, och verkligen anstränger er för att försöka vinna stilpoäng!

Ni är helt underbara!!! :-)

Och på tisdag ska den slutgiltiga stilpoängvinnaren koras...

/And-gelica & AnnaKK
Den tjugonde december...


(Hela julsagan bild för bild finns här!)
Rätt svar...

...på gårdagens bildgåta:


Det var faktiskt bara en som såg vad det var - en ekorre, alltså! - och det var Bellas andra hälft!

Bra jobbat, Dan!!! Du är med på stilpoänglistan nu! ;-)
And-gelica lovade ju att alla som står på denna lista ska få något av henne - det är bara det att hon inte är riktigt klar med slut-finishen ännu... Men i morgon så!!! Hon ber tusen gånger om ursäkt och förstår verkligen hur fruktansvärt otåliga och nyfikna ni är, men hoppas att ni ändå kan ge er till tåls...? <:-)
Ta-dam!!!
Det ser minst sagt spännande ut i toppen, måste jag säga! Och bakifrån har nu plötsligt både Elenas och Bellas respektive också börjat jaga! :-D
Nu gäller det!

Stilpoäng-ligan ska alltså avgöras under de kommande dagarna, och nu finns chansen att samla på sej hela tre poäng. Eftersom det kanske tar lite tid att leta upp svaren kommer frågorna att vara aktuella inte bara idag, utan även i morgon.

Men den uppmärksamma julsaga-läsaren har antagligen redan koll på den första frågan;Vad heter idrottsföreningen som And-Mamsen sponsrade genom att köpa en konstgräslott?

Trogna läsare av Vad Händer Bland Änder-bloggen känner förmodligen till att AnnaKK har jobb som lokalvårdare på just denna idrottsförening, och den andra frågan lyder följdaktligen;

Vad heter idrottsplatsen?


En knapp mil norr om orten som idrottsplatsen är belägen i, ligger en annan ort alldeles intill en sjö - och det är vid denna sjö som AnnaKK oftast brukar fotografera änder;

Vad heter sjön?

Varje rätt svar är alltså värt en stilpoäng! Och ni har även morgondagen på er att svara!! LYCKA TILL!!! :-)

Fast det kan ha sin fördel att avge svaret redan idag, för då är ju den kommentaren med i morgondagens julklappsutlottning! ;-)Vinnaren av morgondagens julklapp dras bland alla kommentarer som avlämnats i kal-änder-n sedan i söndags och fram till i natt klockan 23.59!Recept på grovkornig stark senap!


Ha en fin lördag!!! :-)

/AnnaKKDen nittonde december(Hela julsagan bild för bild finns här!)
Visst var det senap! :-)

Grattis till er som svarade rätt!!! :-)Vi gör faktiskt egen sådan - iallafall sedan jag hittade en "kanonkula" på loppis en gång (det är säkert tio år sen!?) och köpte den för en spottstyver. Egentligen hade jag tänkt att ungarna skulle ha den och träna kulstötning med, men maken är uppvuxen i en familj där det har tillverkats egen senap i generationer, så...! :-D

Dock använder vi inte den hemmagjorda senapen till griljeringen av skinkan eller att servera på julbordet, utan till att smaksätta såsen till lutfisken med! Starkare senapssås än den vi brukar ha när vi äter lutfisk (till middag på julafton) får man antagligen leta efter...? 8-)

Tävling!Detta är sista chansen att fixa sej ännu ett stilpoäng innan And-Marie sätter ihop en ny stilpoängliga-lista i morgon.Dessutom verkar det som att And-gelica även har något på gång för dem som kommer med på den här veckans lista!? Som förnärvarande ser ut så här:Spännande, spännande! ;-)
Godiskok...

Häromdagen tipsade jag bara om receptet på marknadsnougat, men nu har jag testlagat det och det blev så bra och så gott att det får vara med lite till! ;-)

Egentligen skulle jag haft senapsrecept idag, men jag har faktiskt inte hunnit leta fram sådana... Kommer kanske i morgon istället!? <:-)

Ikväll ska jag på julbord, så det kan tänkas att det blir en längre sovmorgon i morgon, och att julkal-änder-n därför inte blir uppladdad förrän efter middag...

Ha en jättetrevlig fredag, allihopa! :-)

/AnnaKK
Den artonde december

Tomten har aldrig haft en värre december än i år, och det har tydligen satt sina spår...Lite sorgligt detta, men det är ju faktiskt fortfarande en tid kvar till jul - så vi får hoppas att det faktiskt hinner ordnar sej med julklappar till andungarna tills dess! ;-)

(Hela julsagan bild för bild finns här!)Jösses!?

Var gårdagens bildgåta omöjlig!? 8-X Ingen har svarat rätt...

Men så gott som alla är på rätt spår, så om ni får lite ledtrådar knäcker ni den säkert idag! :-)Stor skål i hårt material - för det som rullar i den är en rejäl järnkula som väger flera kilo! :-)Det är inte pepparkakskryddor som krossas här, utan några små runda hårda frön som finns i både brunt och gult... :-)

Den färdiga geggan är ett måste på julbordet! Vad kan det vara??? :-)


Julklappar att göra själv!

Jag har beklagat mej lite på sistone över att jag har svårt för att komma på vad jag ska ge de nära och kära i julklapp. Knappast ett nytt problem, utan snarare ett som återkommer år efter år! Underligt bara att man aldrig lär sej!? Det vill säga, att man inte för länge sen har garderat sej genom att ha samlat på sej ett antal julklappstips av det slag som funkar i alla lägen och till vem som helst!?

Har man lite tid på sej och gillar att baka och pyssla, så skulle man ju faktiskt kunna ge bort ett pepparkakshus!? :-)~

Eller en fotokalender för nästa år... :-)

Och blommor funkar väl till alla, förutom vissa allergiker...!? Så varför inte fixa en hyfsat enkel (och snygg!) julgrupp själv att ge bort!?

Är man helt desperat och det får kosta vad det vill, kan man ju alltid satsa på en delikatesskorg/-låda... :-) Som man fyller med vad som helst som man vet att mottagaren gillar!/AnnaKK
Den sjuttonde december


(Hela julsagan bild för bild finns här!)

Rätt svar!En mopedmotor var precis vad det var - mojängen som sonen hivade upp på köksbordet julaftonen 2006...Flera rätta svar blev det - och mest överraskande var nog att få skriva in Elenas man på stilpoäng-listan!? SKOJ - spänningen stiger verkligen för var dag som går nu! ;-)Egentligen tycker jag att alla de svar som inte var rätt också var bra...

Så ni får ett e-julkort att dela på! :-)Dagens stilpoäng-tävling...

...handlar också om att tillverka något. Dock är det en annan slags kraft än motorkraft, som har betydelse för resultatet i denna process!Frågan är helt enkelt om du kan beskriva vad som händer i denna bild!? :-)

Marknadsnougat!

För tillfället ligger jag visst hela tiden ett steg efter min ambition att baka och pyssla här i bloggen! ;-) Men här är iallafall bildbevis på att jag faktiskt rörde ihop en pepparkaksdeg igår:Har dock inte bakat pepparkakor än. I bästa fall slipper jag kanske!? Det är iallafall redan djupa spår efter skedar i degen - av provsmakande familjemedlemmar! ;-)

Och någon av de närmaste dagarna funderar jag starkt på att testa detta recept på marknadsnougat!

Verkar enkelt - och hur gott är det inte, sen!? :-)~

/AnnaKK
Den sextonde december


(Hela julsagan bild för bild finns här!)
Rätt svar!

Visst kommer man till Åhus om man låter sej föras med ut mot havet av Helgeåns vatten. Och i Åhus tillverkas Absolut Vodka. Och i år har fruktsmaken mango lagts till i sortimentet. :-) Fyra klockrena rätta svar inkom, och And-Marie har fyllt på stilpoängs-listan.

 

Elena lämnade dessa kommentarer:

Här går jag nog bet!
Helgeån??? I Dalarna eller???
Vodka? Lingon och blåbär?
Nä, jag har ingen aaaaning!

Otroligt! Det var ju inte ens djur för mig...
De ser fortfarande ut som någon sorts karusell typ pariserhjulet eller virvelvinden med discolights!

Och de belönas med dagens e-julkort! :-) Borde kanske ha varit en kartbok istället, men... 


Bildfråga!

Den mest lämpliga dagen på året för detta!? Ja, det kan man ju verkligen diskutera, men inte desto mindre hamnade det en motor på köksbordet här en julaftonsförmiddag... (Dock inte samma bord som vi sedan skulle äta julmiddag på - men iallafall!).Nu ska vi se hur tekniska ni är...! ;-) Stilpoängen idag går till den eller de som kan säga vad det är för slags motor - alltså vilken maskin den hör till!?
Egen pepparkaksdeg!

Katastrofalt nog har jag inte hunnit baka pepparkakor än!!! Får se om det kan bli tid till det idag eller imorgon... Det är så himla väl värt besväret att göra egen deg - och det är inte ens särskilt besvärligt! :-)

Jag har köpt hem några såna här kryddpåsar:Allt i ett, så att säga - så slipper man riskera att plötsligt stå där med sin halvfärdiga deg och upptäcka att man saknar antingen ingefära, nejlikor eller nådon av de andra kryddorna som måste vara med... <:-)

När jag läste lite på baksidan av en sådan här kryddpåse, upptäckte jag att i stort sett samma pepparkaksdegrecept som jag brukar använda stod där!Det svåraste med egen pepparkaksdeg, tycker jag, är att låta bli att äta upp den innan man har hunnit baka kakorna! ;-)

Ha en fin dag!!! På återhörande igen i morgon! :-)

/AnnaKK
Den femtonde december

(Hela julsagan bild för bild finns här!)
Rätt svar...

Jag har fått på pälsen av And-Marie nu igen... Hon säger att jag fortsättningsvis ska överlåta ledtrådsformuleringarna till henne - så att det blir just ledtrådar och inte fullkomlig och total förvirrelse... <:-) "Juldjur" får jag, enligt henne, absolut inte kalla de här - inte ens när de är julpyntade...


Under sommarhalvåret ser de ut så här!

Två flodhästar är det alltså, som badar på samma plats i Helgeå strax utanför Broby dag efter dag året runt... :-)

Bella  var först inne på att det var grisar, precis som så många andra, men ändrade sej:

om Bildgåta!: ...Men jag tycker ändå den till vänster ser ut som en flodhäst...;)

Så där smaskade hon definitivt in ett nytt stilpoäng! :-)

Men eftersom Björne och Jen iallafall var inne på häst, så har And-Marie bestämt att även de ska få varsitt stilpoäng.

GRATTIS!!!


Uppdaterad stilpoängliga-lista!

Den här har jag också fått skäll av And-Marie för...

För att jag inte publicerade den redan igår - det var ju då den var högaktuell...

Sorry! <:-)
Ska bli spännande att se hur den ser ut nästa söndag! :-) (Eller måndag!? ;-) Hm...).
För att vinna stilpoäng idag...

...behövs eventuellt en karta, samt kännedom om vissa alkoholhaltiga drycker. :-)

Om vi tänker oss att de här båda gynnarna......av en eller annan anledning skulle börja flyta med strömmen, så skulle Helgeåns vatten så småningom föra dem ut i havet. Åmynningen ligger vid en ort som bland annat är känd för sitt "förädlade vete". På senare år har denna produkt börjat smaksättas, inte sällan med olika frukter.

Jag undrar helt enkelt;

A: Vad heter produkten?

Och;

B: Vilken fruktsmak har införts i sortimentet 2008!?!

Lycka till!  Och ha en jättefin dag! :-)

/AnnaKK
Den fjortonde december...

(Hela julsagan bild för bild finns här!)
Bildgåta!

Efter fiaskot med kotten får det bli en gåta kring en iallafall li-i-ite mer lättolkad bild... :-)Så har då lotten sagt sitt...

...angående vem som ska ha dagens julklapp! :-)Hmm! Svårt, men jag gissar på att det gömmer sig en tomte bakom tomten...ehh! :)

Den kommentaren skrevs av ingen mindre än Jen! GRATTIS!!! :-)

(Mejla mej din adress på annakk@live.se så skickar jag julklappen till dej så fort jag bara kan!).

Nästa söndag blir det julklappsdragning bland alla kommentarer som lämnats här i kal-änder-n från och med idag till och med lördag. Många kommentarer = många lotter = ökad vinstchans! :-)

Sen ska jag dela ut ett julkort också... För den här kommentaren:

elena cn  (elena.niemela@bredband.net) om Den trettonde december...:

Ni fick du verkligen till det med bilderna!
Hoppas att And-mamsen han fram i tid! Jag själv stod och trängdes med att gäng föräldrar längst bak i gympasalen igår när min yngsta lussade.

Den blev perfekt att göra julkort av! :-)


Papperspyssel!

Jag har surfat runt lite grann på nätet efter olika mallar... Den här var ganska söt;

"hänghjärta" istället för det traditionella flätade pappershjärtat? (Förmodligen enklare att göra, dessutom, än den flätade sorten!?)

Dock var det inte julgranspynt-pyssel jag var ute efter, utan något att förpacka alla julklapparna (som jag inte har köpt - jag hittar ta mej tusan ALDRIG några julklappar (mer än till mej själv!!!) när jag ger mej ut för att verkligen fixa sådana... Stön!!!). Men NÄR jag väl har köpt alla julklappar - DÅ ska det slås in FINT!!! :-)Mallar till olika askar

"Kuddaskar" till julklapparna

Instruktionsfilm från Panduro i konsten att vika en "kuddask"!

Just de här "kuddaskarna" tycker jag om! Kul form, och så ser de inte allt för svåra ut att göra heller! :-)

/AnnaKK
Den trettonde december...

Gårdagens dramatiska händelser ledde tack och lov inte till några allvarligare personskador... Så efter lite omplåstring är både And-Mamsen och Tomten på gång igen! Och nu är det visst bråttom hem...


(Hela julsagan - bild för bild - finns här!)
Den var i svåraste laget...

...gårdagens bildgåta...Inte en kotte såg vad detta var! <:-)

Men två kommer att få stilpoäng ändå  - nämligen Björne och Elena - eftersom de gissade på något från växtriket, vilket det ju mycket riktigt var! GRATTIS!!!Jag tror största felet med den här bildgåtan var att kotten är av plast!? :-/

Fortsättningsvis ska jag hålla mej till äkta vara, så ska det förhoppningsvis börja gå lika galant med bildgåteknäckandet som vad det har gjort tidigare!? :-)


 


Veckans stilpoänglista är därmed klar! :-)


Och And-gelica har designat priset...


 
...som alla som står på listan har möjlighet att beställa via e-post till annakk@live.se!


And-gelica tycker i och för sej inte att man ska byta ut bilderna på henne och And-ré, men man KAN göra det, om man vill! (Klistra andra bilder över, alltså). Huvudbonaderna till höger, kan klippas ut och klistras fast på korten om man vill göra mer tydligt för gästerna vilken sorts fest de faktiskt befinner sej på...

Vill någon hellre ha kylskåpsmagneter så finns det några ex kvar av varje ark... ;-)


Tills i morgon...

...gäller det att förbättra sina chanser i julklappsutlottningen! ;-)


Vinnaren kommer ju att dras i morgon bland alla kommentarer som lämnats till de olika kal-änder-inläggen från i söndags till i natt klockan 23.59! Elena, som är en flitig "kommentator" hade turen med sej förra veckan... Men vem vet - julklappen kan lika gärna hamna hos någon som bara har lämnat en enda kommentar - för i lotterier vet man ju aldrig hur det kan gå! :-)

Ha nu en jättefin Lucia-lördag, så hörs vi igen i morgon!!! :-)

/AnnaKK
Den tolfte december
Missa inte den spännande fortsättningen i morgon! ;-)

(Samtliga tolv avsnitt av Julsagan finns här!)


Hur lång är Hustomten???

Många gissningar kom in - och ingen var riktigt rätt. :-)

Men Hustomten är bussig, och säger att alla som inte gissade mer än fem centimeter fel vinner stilpoäng...

Därför blir det stilpoäng till Malin B (18,5 cm), Lena H (19 cm), Dysnomias (20 cm) och Kurator-Pia (28 cm). GRATTIS!!!

And-Marie har med nöd och näppe lyckats få plats med era namn på sin lista... (Eller inte riktigt, kanske... Host! Men iallafall!!!).Sen var ju Fru Pusselbit så väldigt nära att vinna ett stilpoäng med sin gissning på 18 cm...

Du får ett e-julkort som tröst! :-)
Bildgåta!

Sista chansen att vinna stilpoäng innan det kommer en ny stilpoängliga-lista i morgon!!! Samt också, förstås, någon slags vinst till alla som har erövrat stilpoäng under veckan! And-gelica har suttit här vid datorn och micklat med nånting, men det är så hemligt så-å-å... Men uppenbarligen fick hon lite blodad tand när hon fick beröm för sina coola kolapapper innan i veckan! ;-)

Nå väl... Så här ser (när)bilden ut - ser ni vad det är???
Bakat lussekatter än???

Om inte har ni kvällen räddad - för tidigt i morgon bitti lär hon ju komma, Lucia... :-)


Här ligger en liten "guling" och jäser framför braskaminen, och under handduken finns det några till. :-)
Det är nog faktiskt så illa att även denna lussebulle (vad den nu liknar - en flodhäst, kanske), vid det här laget ÄR uppäten... <:-) Vi bakade nämligen i söndags, och det kan jag nu bara konstatera var att vara ute i alldeles för god tid... För de är slut - varenda en!

Och detta trots att de inte ens var speciellt goda...! Hm...

Jag provade ett recept jag hittade på nätet, men jag avstår från att ge det vidare till er... Tror det blir bäst om ni plockar fram nåt gammalt välbeprövat släktrecept eller dylikt istället! :-)

Ha nu en jättefin fredagkväll alihopa!

Vi hörs igen i morgon! :-)

/AnnaKK


UPPDATERING!!!

Har fått följande kommentar, som givetvis publiceras omgående!!! :-D

Dysnomia's  (lindas.inbox@gmail.com) om Bakat lussekatter än???:

Under tiden som jag funderar på bildgåtan ovan, så bjuder jag det bästa receptet på lussebullar som någonsin existerat:

MAMMA BULLDEGS SAFTIGA & FLUFFIGA LUSSEBULLAR

50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella/Lätt Kesella/Vanilj Kesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

russin
ägg till pensling

Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.


Jag har förstås inte hunnit provbaka - men man ser ju faktiskt på ingredienserna att det här är nåt BRA!!! 

1000 TACK, Dysnomias!!! :-D


 


Den elfte december!...idag ska ni besvara frågan:
 
Hur lång är jag i centimeter mätt från fotsulorna till luvspetsen?

...för att vinna nya stilpoäng!
...

Det rätta svaret i gårdagens bildgåta var alltså JAG - det vill säga Fotografiskans egen eminenta outstanding bästa hustomte!!! Det hade Dysnomias, Bella, Lena H och WTFDC (Whatthefuckdotcom) koll på!

Nya stilpoänglistan ser således ut så här:
Det ligger förresten ett e-julkort och skräpar på Fotografiskans skrivbord... Och tydligen ska det till Monkan!?För att hon skrev den här kommentaren:

Monkan om Den tionde december!:
Jag tror i alla fall att det är Alfred Nobel som är i burken, rädd att missa sin fest!

För kännedom så missar Alfred aldrig någon fest!!! Han går dessutom igen på alla...
  


...


Just det! Om problemen inte kan komma till And-ers, så kan ju faktiskt And-ers komma till problemen!(Hela julsagan - bild för bild - finns som vanligt här!)...Eller som Fotografiskan uttryckte saken: "Det ska vara ett pyssel som passar en händig karl som Björne"...

Kan det här möjligtvis passa herrn???

Och i morgon hoppas jag verkligen att Fotografiskan fixar sin kal-änder själv! Undrar om hon har koll på att hon ska ha strömavbrott mellan klockan 9 och 12...?

/Hustomten
Den tionde december!

Vid en avlägsen strand finns det visst också änder... :-) Och en underlig burk...

Nä, hur skulle dessa änder kunna veta...? Men trogna kal-änder-läsare har nog sina aningar!? ;-)

(Nypåstigna kan få sagan repeterad här!)
Gårdagens tävling för husmödrar...

...var visst inte riktigt Björnes grej!? ;-)

bjorne om Tävling!:

Idag är det helkört som vanligt, tänkte ringa frugan men det är fusk,när tävlingen är över så ska jag ge dig svar på detta fenomen

All heder till dej som inte fuskar - det får du givetvis stilpoäng för!!! :-)

Och tills i morgon lovar jag dessutom att leta upp ett pyssel som anstår en karl!Tusen TACK för alla braiga tips som kom in vad det gäller att få kolorna snygga!!! Jag gjorde ett nytt försök igår och följde nogsamt råden från Dysnomia, Veronica och Whatthefuckdotcom - och det blev verkligen mycket finare kolor den här gången! Stilpoäng till er!!! :-D

Ni var förresten ett par stycken igår som undrade om kommentarerna försvunnit... Men så var det inte - jag lät bara bli att publicera dem, så att ni inte skulle kunna tjuvkika på varandras svar och så där! ;-) Kommentarer som däremot inte hade något med tvälingen att göra publicerade jag efter hand. :-) Och så här kommer jag troligtvis att göra i fortsättningen också - om ingen protesterar allt för våldsamt!?

Så här ser stilpoängslistan ut nu:

Snygga till godiset!

Kommentar från igår:

Malin B om Tävling!:

Bästa tipset för dig som är så himla pysslig är ju att förpacka dem i söta små papper, så ser alla så himla tilltalande ut och så tittar den som ska äta bara på pappret medans han/hon känner den ljuvliga smaken. ;)

Det där var ju ett alldeles utmärkt tips, faktiskt! :-)

Jag har inte haft tid att själv prova det, men jag visade det för And-gelica... Så nu har hon precis gjort en prototyp till eget godispapper! Inte speciellt juligt, men var och en kan ju välja bilder efter egen smak! :-) Godispapperna bör vara ungefär 10x10 cm stora, och då passar de en 3x3 centimeters kola av plattare modell eller en 2x2 centimeters hög modell! Arket här nedan skrives lämpligen ut i bildstorlek 20x25 cm.Ett lite mer rejält kolainslagningstips kom förresten från:

Bella om Tävling!:

Hmm...Här i huset görs inte mycket kola men ett tips för att få dem snygga har jag i alla fall...Sätt på dem en luva! Allt blir vackrare med en tomteluva!


Så sant som det är sagt! :-)Förresten...!?

Ska det inte vara en bildgåta också idag???

Som den här t ex... Inte så svår kanske, men den ligger i tiden på nåt sätt... ;-)Stilpoäng att vinna på rätt svar - eller för all del; även på BRA svar!! :-)

På återhör-and-e i morgon!

/AnnaKK
Den nionde december...

And-Mammans fina ambitioner att försöka bidra till Tomtens upphittande har stött på patrull...Men...Tack vare julkal-änder-läsare Veronica börjar nog faktiskt Tomtens försvinnande få en lösning!?Fortsättning följer i morgon!!! :-) Och för den som inte har hängt med från början finns en sammanfattning bild för bild här!
Gårdagens bildgåta...Visst var det en hand som spelar dragspel! Jag är imponerad att så många som fem stycken (Monkan, Whatthefuckdotcom, Dysnomias, Bella och Veronica) knäckte detta, måste jag säga!!!

Nya stilpoäng har lagts till listan... GRATTIS!!! :-)Funderade faktiskt på att dela ut ett extra stilpoäng till Veronica, för hennes ena kommentar var verkligen lite utöver det vanliga:

veronica-ifokus  (drengs@hotmail.com) om Den åttonde december:

Stackars And-barnen letar efter tomteFAR,
kan det vara så att han hänger i en hotelBAR?

Kan det verkligen ha hänt honom NÅTT,
när han därifrån GÅTT?
Kanske håller han på drunkna i en PÖL,
efter förmånga hotelÖL?

Stackars tomten måste vi RÄDDA,
så alla barnens önskeklappar blir TILLGODOSEDDA!!!!!!


Helt himla super-underbart rimmat!!! :-D Fast... Det får nog ändå räcka med att denna ligger till grund för vad som kommer att hända i julsagan under de kommande dagarna... ;-)

Plus att det (givetvis!!!) blev ett e-julkort också, förstås! :-)


Tävling!

Idag blir det en lite annorlunda tävling om stilpoängen, där husmorskunskaperna kommer att sättas på prov! ;-)

Jag har nämligen problem... <:-)


Allt går perfekt ända tills det är dags att hälla upp smeten för avsvalning och uppskärning... Då börjar kolorna plötsligt att trilskas, och blir så här skrynkliga och rynkiga och...! Gaaahhh!!!!!!!!

Hjälp mej!? Vad är felet??? De smakar i och för sej underbart ändå, men man blir ju tvungen att äta upp dem själv, eftersom de är för fula för att bjuda på! X-[Mjuk chokladkola!Det här receptet har jag fotograferat av från min guldgruva till receptpärm - fast en gång i tiden fanns det i någon tidning, och jag skulle tro att det var Allt om Mat. :-)

Ful-kolorna i inlägget ovan var gjorda enligt detta, fast med mörk blockchoklad. Mycket, mycket goda ändå!!! (Fast fula! ;-D).

Den som vågar experimentera kan prova att göra en tredjedels sats i micron; kör socker, sirap och grädde 7-8 minuter i full effekt och tillsätt övriga ingredienser därefter... Ibland får man (läs JAG!) till det - ibland inte...! Hm!?

/AnnaKK
Den åttonde december


Det hoppas nog Tomten också...! <:-/
Vi får se i morgon om räddningen faktiskt börjar närma sej!? :-)
(Repris av julsagan bild för bild finns här!)
Jakten på stilpoäng går vidare! :-)

Efter första veckan är ställningen alltså denna:Och efter gårdagens bildgåta, där det rätta svaret var mjuk pepparkaka (i en plastpåse), har And-Marie börjat fylla på namn på en ny lista...Dysnomias gissning på hemmagjord pepparkaksdeg räntade av sej i ett e-julkort! :-)GRATTIS! :-)Dagens tävling!

Mjuk pepparkaka!
Tips I: Kryddorna kan bytas ut mot en påse färdigblandade pepparkakskryddor!

Tips II: Baka två stycken! I bästa fall orkar ni inte äta upp den andra på en gång, och kommer då att upptäcka hur mycket godare den faktiskt blir efter ett dygn!

/AnnaKKVinnaren är dragen!Och den här kommentaren var den som jag fick fatt i under lottdragningen:

Men jag är ju så liten så jag kanske ska hålla mig till lingonris:)

Och det var ingen mindre än Elena som skrev den! GRATTIS!!!

Jag tror faktiskt att du kommer att ha användning för din vinst - när du åker ut i lingonskogen igen nästa höst för att plocka "huvudfotingar"! ;-)

Nästa söndag lottas en ny julklapp ut, bland alla som kommenterar i kal-änder-n från och med idag till och med nästa lördag! :-)

/AnnaKK


 

Den sjunde december


Nä, riktigt alla andra tror faktiskt inte att Tomten inte finns - inte alla barnen t ex!

(Julsagan bild för bild finns här!)


E-julkort och julklapp!

Gårdagens kommentar har jag utsett denna till:

veronica-ifokus
 (drengs@hotmail.com) om Den sjätte december...:

Men harremin, vars får du allt ifrån?
Vi ligger här och vrider oss av skratt och kan nästan inte AND-as!! =)
Ganska lågtflygande =) skämt men otroligt bra!!!!
Kram =)

Den passade så-å-å bra att utgå från till detta julkort:GRATTIS Veronica! :-) (Vill du ha det i en större fil, så mejla mej på annakk@live.se!)

----------------------------------

Nu över till ett helt annat sorts pris, som jag har lovat att man ska kunna vinna i denna kal-änder... :-) Om man läser det "finstilta" här, så nämns det ju utlottning av julklappar... Och jag har just konstaterat att det finns ca hundra kommentarer (från tiden mellan den 30/11 och igår) att dra lott bland!!! Det kommer nog att ta en stund att skriva hundra lappar med namn på, så jag får be om att få återkomma med den här saken lite senare! ;-)

Julklappen finns däremot redan! Någon ordning är det faktiskt på mej! :-D (Men jag talar förstås inte om vad det är för nåt! He!)Vinnaren av julklappen kommer att presenteras senare under dagen! :-) Påannonsering sker i min vanliga blogg!

And-Marie har instiftat en ny kategori...

...för att vi bättre ska kunna hålla reda på ställningen i jakten på And-gelicas stiliga pris...Alla som står på listan har redan vunnit valfria kylskåpsmagneter! GRATTIS!!! :-)

Och nu går jakten på nya priser vidare...Dax att gissa igen!


Rätt svar ger stilpoäng - och BRA svar kan också göra det! ;-)

Trevlig Andra Advent på er allihopa! :-)

/AnnaKK
Den sjätte december...

(Hela julsagan bild för bild finns här!)Gårdagens...

...bildgåta var visst inte så svår...Men eftersom svaret skulle vara utförligt, räcker det inte med att bara svara hund! ;-) Men denna kommentar...

Bella om Bildgåta!:
Nämen...jag är säker på att jag ser en hundnos här! Är det måhända en vovve som fångar flygande snöbollar med munnen!? Härlig bild! (Vad det än är!)
KRAMAR!!!!

...är så gullig så det blir iallafall ett e-julkort för den! :-)Stilpoäng för korrekt svar blev det till Dysnomias, Lena H, Malin B och Elena.

 


Vem Vann Vad???

Jag och And-Marie har kommit överens om att lördagar ska vara prisutdelningsdag för stilpoängvinnarna! :-)

Så idag är vi alltså klara med den första deltävlingen om stilpoängen, och just nu ser det ut så här:Efter en liten sammanräkning ser vi att:

Lena H toppar med 4 stilpoäng, tätt följd av Dysnomias som har 3.

Elena, Whatthfuckdotcom, Monkan, Bella och Malin B har vardera 2 stilpoäng.

Och ett stilpoäng vardera har Ragnvi, Pialotta, Emma, Björne, Rubinara-Annika och Jen.

Stilpoäng kommer man att kunna samla på sej ända fram till den 22/12 klockan 23.59, och den som har fått ihop flest då kommer att bli JULKAL-ÄNDER-STILIGAST 2008!!! :-) Och få ett stiligt pris av självaste And-gelica den 23/12.

--------------------------------------------------------

   

Men det blir förstås pris idag också!

GRATTIS alla som under veckans gång har hamnat på stilpoänglistan - ni har vunnit valfri halvfabrikatsats av Fotografiskans unika gör-det-själv-kylskåpsmagneter! ;-)


Klicka på bilderna ovan för att se dem större, och välj sedan ut vilket ark ni helst vill ha. Skicka ett mejl med denna uppgift till annakk@live.se, så får ni originalfilen i retur! :-D

Idag vilar vi geniknölarna - det blir ingen ny bildgåta förrän i morgon!!! Men man kan vinna stilpoäng på att bara kommentera - iallafall om man gör det med en viss finess! ;-)

Ha nu en underbar lördag, och testa gärna något pyssel eller recept som har varit med i kal-änder-n under veckan!

KRAMAR till alla GOA läsare!!!

/AnnaKK & And-MarieDen femte december

Fården exploderade, och...


"Gravanden" flöt runt en stund i vattnet, men till sist så (be)gav han (sej) upp...

(Snabbrepris för minnessvaga finnes här!)
Rätt svar!

Visst var det Ankaida och tali(b)änderna som sprängde Fården... :-) Stilpoäng till Monkan, Rubinara-Annika, Elena och Lena H!Nu är det ingen tvekan... 8-D Tills i morgon kommer den här listan defintivit behöva växa en bit på längden...! KUL!!!

Björne och Whatthefuckdotcom prickade inte in svaret bättre än att de får varsitt e-julkort! ;-)

bjorne om Den fjärde december:
någon form av andeväsen kanske.
whatthefuckdotcom  (whatthepiipdotcom@live.se) om Den fjärde december:
o nej men uj vad svårt! men jag läste nåt om nollvision... så jag säger vägverket... eller al-qaida? ;)
(Mejla mej på annakk@live.se om ni vill ha dem i större fil!).
Bildgåta!

Det var snö här igår, och då träffade jag en märklig varelse... Tur att jag hade kameran med mej! ;-)Vid det här laget är ni ju så duktiga på att knäcka bildgåtor, så för att få stilpoäng kräver jag ett så utförligt svar som möjligt!

Vilket ni säkert också fixar, så det är väl lika bra att jag börjar förlänga stilpoänglistan på en gång... :-D


 


Egna julkort!

Det går fort till den 16:e december! ;-) Den dagen som julkorten ska vara postade, alltså - i alla fall om de säkert ska hinna fram till mottagarna innan jul... Och nu snackar jag inte e-julkort utan riktiga julkort, som man ka ta och känna på och så där! :-)

Kika in på Nillas kort (december 2007) så förstår ni dessutom vad som är ett riktigt riktigt julkort - att man alltså har gjort det själv!!! Visst är de helt underbara!? Tänk att få ett sådant... :-)

På bilden här nedan syns några av mina "gör det själv"-alster. Man måste lära sej krypa innan man kan gå, heter det ju... Så har man aldrig gjort egna julkort förr men ändå vill testa, räcker det faktiskt med följande material: Kartong, snören, spetsar, band, sax och lim. Vill man piffa till dem lite extra kan man använda glitterlim, paljetter, pärlor och... Ja, det är nog bara fantasin som sätter gränserna!? :-)Även om den 16/12 inte infaller riktigt ännu, så kan det absolut vara en god idé att börja knåpa ihop julkorten redan nu - det tar nämligen lite längre tid att göra dem än vad man först kanske tror, och dessutom är det ju så kul att man vill göra jättemånga! Så ett hett tips är: Fixa materialet idag och pyssla i helgen! :-)

/AnnaKKDen fjärde december

Fården exploderar!!!

(Missa inte den spännande fortsättningen i morgon! 8-D).

Dagens uppgift för er läsare blir att lista ut vilken organisation som kan tänkas ligga bakom detta fasansfulla sprängdåd!?!

Ledtråd: http://handerblandander.spaces.live.com 
Julsagan - Bild för bild! :-)


Stilpoäng och e-julkort!

Jag trodde jag hade en svår bildgåta igår - men ni var många som knäckte den! :-) Visst var det en sådan här:Och And-Marie skriver febrilt till namn på sin lista... Undrar om vi inte får förlänga den snart, förresten!?Dagens första e-julkort går till Annika för denna kommentar!

Annika  (stintan.flogned@hotmail.com) om Dagens bildgåta!:

Hihi ramlade in på ett bananskal men kan inte låta bli att gissa.... jag tror tomten har trillat i stéaringrytan mitt under stöpningen... får innerligt hoppas att han inte stelnar till utan klarar av alla skorstenar under julenatten..... Annika

GRATTIS!!! :-) Ibland kan det uppenbarligen ha sina fördelar med halkiga bananskal!? :-DE-julkort nummer två hamnar hos Monkan - här är en bit av hennes kommentar.

Monkan om Dagens bildgåta!:

Och så blev jag så skrämd av det där att jag skrivit i fel inlägg, jo det var ju förvirrande med länkar kors o tvärs. Men mest förvirrad var jag ju själv, för jag hade ju rätt inlägg uppe, men skrev i ett annat som jag hade uppe samtidigt...


Julkal-ändern är gjord av en förvirrad Fotografiska styrd av en hönshjärna till sekreter-and... Jag säger inte att det har ett samband med hur läsarna kan uppleva den - men helt uteslutet är det nog inte!?! 8-XSom vanligt går det bra för julkortsvinnarna att mejla mej på annakk@live.se för att få en större version av filen! :-) Annikas länk fungerar inte, men kan det vara den här som är hennes blogg...?

Snabb-tomte!

Tomtar ersätts så klart inte hur enkelt som helst - inte de som tycks drunkna i julsagor iallafall... <:-) Men om man vill ha en käck liten tomte i trädgården, på trappan eller på balkongen till exempel, är det ganska snabbt och enkelt fixat av bara lite granris, några snören och en röd luva!Min tomte är monterad på en pinne som är nerstucken i marken, men man kan lika gärna binda fast granriset i staketet eller fästa det mot en vägg eller dylikt. Genom att knyta ihop ett par "ruskor" på varje sida av kroppen åstadkommer man två armar. Jag gjorde inget ansikte, men ritade dock dit ett på fotot... :-)

Den som vill njuta av riktigt fina dekorationer till hem och trädgård rekommenderar jag varmt ett besök hos Susanne! Hon är verkligen jätteduktig, och dessutom visar hon så bra hur man kan göra dem själv! :-)

/AnnaKKDen tredje december!


Den förskräckliga Fårdens brummande hade inte bara skrämt ut änderna i sjön - även Tomten pilade räddhågset iväg ut på den svaga isen...

Och så gick det som det gick! Isen brast, och plötsligt låg Tomten och sprattlade i vaken!Fortsättning följer!
Dagens bildgåta!

I verkligheten var det förstås inte en vak som Tomten trillade ner i... :-)Dagens fråga blir helt enkelt om du kan se, eller räkna ut, vad Tomten faktiskt befinner sej i på detta foto!?

(Jag publicerar inga kommentarer till detta inlägg förrän alla har gissat klart! :-D Och ALLA får alltså vara med och gissa - även de som råkar halka in i denna julkalender av värsta dundermisstaget! ;-) Så kom igen nu!!!).E-julkortet går idag till Lena H!

lena om Den andra december...:

Hehe!
Måste ju skratta åt min gissning igår, när jag skrev tråd, vad jag rimmade nu då!!
Tror att dagens svar är vak!
Kram lena.Grattis, vännen! :-D Vill du ha julkortet skickat till dej i en större fil, så mejla mej på annakk@live.se!

Stilpoängen blev ju så röriga igår, så idag orkar varken And-Marie eller jag befatta oss med sådana... <:-/ Men här är iallafall den senaste (och eventuellt t o m den rätta!?) versionen av stilpoäng-listan:Som ni ser finns det gott om plats för fler namn på den - och man kan hamna på den mer än en gång, dessutom - så imorgon hoppas jag att vi ska få fylla på den igen. Exempelvis med alla som gissat rätt på dagens bildgåta! :-)
 


Innan vi kan börja...

...baka och koka karameller för glatta livet, så måste vi stämma av vad vi har och inte har i våra kykslåp och skafferier.

Därför har And-Marie satt ihop en (till...) lista. :-)


Ni får en extra dag på er att shoppa, för i morgon blir det pysseltips här i julkalendern istället! "Hur man binder en kraftfull tandborste av björkris", kanske...? <:-)

/AnnaKK & And-MarieDen andra december...

Julsagan fortsätter!


Ja, ingen tvekan om att det var en FÅRD (eller iallafall ett slags fård-on...) som kom körandes genom skogen mitt i natten och skrämde änderna som sov i strandkanten vid sjön...

Men det händer mer otäcka saker!Ja, ner i vaddå??

Gissa på! ;-)

/AnnaKK
Rätt svar!Så klart att det var And-gelica som gömde sej bakom tomtemasken. :-)

----------------

Det var ett par kommentarer som passade så jättebra att utgå från när jag gjorde om And-gelica till e-julkort, så det blir helt enkelt de som skrev dem som får varsitt sådant via eposten nångång idag! Bella och Elena - mejla mej på annakk@live.se så kommer korten i retur! (Och i större filformat än vad ni får om ni bara laddar ner dem här ifrån bloggen).

 

------------------------

Sen har And-Marie dykt upp från jag vet inte var, och säger att det blir bäst om hon tar hand om stilpoäng-listan!?! Ja, hon sa till och med att det blir bäst om hon även bestämmer vilka som ska få stilpoängen... <:-) Ja, jag är ju inte den som vill stöta mej med henne, så... Okej då!!!Stilpoäng till Dysnomias och Björne, alltså! GRATTIS!!! :-)

Jag tror And-Marie sa att det ska bli något litet pris till alla som får stilpoäng också... Fast inte förrän på söndag!? Och listan kan fyllas på rejält innan dess, så klart, så bara kommentera på! :-)

/AnnaKK (och And-Marie!)Uppdatering!

Så klart det blir FEL när en and ska bestämma...! Gaaahhh!!!

Alla som gissade rätt i bildgåtan - att det var And-gelica som gömde sej bakom tomtemasken, alltså - ska ju OCKSÅ ha stilpoäng! Så här kommer en ny lista: Uppdatering igen:

Även Monkan och Lena ska läggas till på denna lista, för de svarade också rätt men postade svaren i ett annat inlägg... :-)

/AnnaKKDet enklaste julgodiset...

And-Marie har lovat att sätta ihop en inköpslista tills imorgon! :-) Så alla kan handla hem i förväg, det som kan tänkas behövas till det kommande julbakandet och godistillverkandet här i kalendern!

Men något som alla gottegrisar för det mesta alltid har hemma är väl mjölk och socker!? Och mer behövs faktiskt inte för att göra "Inga-Lisas Julgodis". :-)

Nu var det så länge sen jag gjorde det, så jag var tvungen att testlaga igårkväll. Och tur var nog det...Jag hade för mej att man skulle hälla smeten i knäckformar, men det ska man INTE!!! Innan jag hade fyllt första knäckformen hade smeten börjat stelna, så därför blev resultatet inget vidare när jag började göra rätt heller... <:-)

Men OM jag hade hällt smeten genast på en plåt eller dylikt, och sedan skurit upp den i små fyrkanter innan den hunnit stelna helt... DÅ hade det blivit BRA!!! :-D

Receptet!?

Ja, jag tog 1,25 dl socker + 1 dl mjölk, och så kokade jag det på svag värme under kontinuerlig omrörning i ca 15 minuter... Man kan dubbla satsen, och tredubbla den också - men då måste den koka längre! Gör kultest! (Alltså droppa lite smet i kallt vatten, och se om du genast kan rulla en liten kula av den!).

Jag är inte säker på om det funkar med lätt- eller minimjölk, men mellanmjölk (som jag hade) gick iallafall bra. Smaken blir förmodligen mer delikat ju fetare mjölk man använder!? ;-)

Den som gillar mjölk och socker i kaffet kommer att älska detta! Släng helt enkelt i några bitar i koppen och rör om...

På återseende i morgon! :-)

/AnnaKK
Den Första December 2008


Ja, det får vi väl hoppas!? :-)

Och VARMT VÄLKOMNA ska ni vara allesammans till Fotografiskans JulkalÄNDER!!!

Jag hoppas att jag inte har skruvat upp förväntningarna hos er allt för högt nu, så ni blir besvikna på innehållet i kalendern eller så!? ;-) Men det viktigaste är väl att vara med och tävla om julklapparna och försöka förtjäna e-julkort (se reglerna här!), så det är väl lika bra att sparka igång den första tävlingen med en gång!? :-)

Ser ni vem det är som gömmer sej bakom tomtemasken på bilden???

(Ledtråd för dem som inte följt min blogg så länge: Leta lite i "Arkivet" på min blogg så hittar ni "X" någonstans där!).

/AnnaKK
 


Julsaga
Fortsättning följer! ;-)

Om ni nu har koll på Viktor Rydberg, så inser ni att jag har gjort en tämligen fri tolkning av dikten Tomten. Och ni vet att det i den tomma rutan ska stå ett ord som rimmar på "hård"... Men vilket ord???

Själv har jag bara kommit på två som skulle kunna funka - men ni kanske fixar fler? Vad ordet nu än är, så kommer det att återkomma i sagan och få betydelse för fortsättningen. Så hjälp mej att styra händelseutvecklingen genom att rimma på ordet "hård"! :-)


/AnnaKK


Kardemummakaffe!


Just det! Nu är det december, och då ska det ner lite kardemumma tillsammans med bönorna i kaffefiltret!

Iallafall lite då och då - för att det smakar så bra och luktar så gott! En klar stämningshöjare!

Hur mycket kardemumma man ska ta beror ju på hur mycket kaffe man brygger... Men en knivsudd per kopp blir perfekt! Tar man för mycket blir det beskt... Ni får experimentera er fram till vad ni själva tycker är lagom... :-)

Ha nu en underbar första december-dag!!! :-) Och i morgon finns det en ny lucka att öppna här.

/AnnaKK
RSS 2.0